САЩ са похарчили 2,4 млрд. долара в борбата срещу ИД

9749
САЩ са похарчили 2,4 млрд. долара в борбата срещу ИД
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки растящото безпокойство в Конгреса на САЩ за стратегията на Обама за победа над Ислямска държава (ИД), САЩ вече са похарчили 2,74 млрд. долара за действия срещу войските на халифата. Това сочат данни от Пентагона.

Равносметката е, че от август 2014 г. до началото на юни средните разходи на ден за битката срещу джихадистите струва на Вашингтон 9,1 млн. долара.

Но за директните сблъсъци отиват само част от разходите. Представители на Пентагона свидетелстваха пред Конгреса през седмицата, че обучението на военни и въздушните удари са само две от деветте точки в стратегията на администрацията за битка с джихадистите. Въпреки че законодателите на Щатите продължават дискусиите за финансирането на войната, милиардите се харчат. Представители на администрацията вече признават, че усилията за победа над халифата ще продължат години, допълва FoxNews.

"Никой не е казал, че това ще е лесно", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби пред репортери през седмицата. "Казали сме отдавна, че ще продължи между три и пет години, и все още държим на тази оценка".

От похарчените досега пари лъвският пай отива за ВВС – 67%, или 1,8 млрд. долара, което подчертава значението на въздушните удари срещу позиции на ИД. Командването на специалните операции е получило 7% или 700 000 долара. Всекидневните разходи включват освен цената на оборудването и мунициите, също и заплатите на военните. С дата към миналата седмица бойният флот е получил 438 млн. долара, а пехотата – 274 млн. долара. Всекидневните полети за атаки и разузнаване на целите струват около 5 млн. долара на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com