САЩ се ангажират да плащат високи месечни суми на Украйна, искат същото и от ЕС

1749
САЩ се ангажират да плащат високи месечни суми на Украйна, искат същото и от ЕС
Снимка: Getty images

САЩ са готови да подпомагат финансово Украйна с 1,5 млрд. долара месечно по време на войната и настояват европейските си съюзници да се ангажират с подобни суми. Това съобщи Bloomberg, цитирайки свои източници.

Администрацията на Джо Байдън, която миналата седмица подписа грантове за отпускане на 4,5 млрд. долара до края на годината, е провела разговори с представители на Европейския съюз, включително през последните дни, и е настояла Европа „да направи повече“.

Украйна пусна от Турция първата си противоподводна корвета (СНИМКИ и ВИДЕО)

Украйна пусна официално по вода първата си противоподводна корвета „Хетман Иван Мазепа“, разработена с помощта на Турция. К...

Тъй като ЕС води вътрешни спорове за изпълнението на предишните си ангажименти, съюзниците обсъждат по-редовен механизъм за подпомагане на украинската икономика в условията на продължаваща война, казва един от източниците. Длъжностните лица са били предупредени, че в Конгреса, чието одобрение е необходимо за по-дългосрочна подкрепа, ще се появят все повече искания за по-пълно разпределение на тежестта между съюзниците, гласи информацията на друг от цитираните.

Международният валутен фонд вече заяви, че Украйна се нуждае от около 5 млрд. долара всеки месец, за да покрие основни услуги и да поддържа икономиката си. Миналия месец страната получи около 2 млрд. долара помощ, което е по-малко от 4,7-те милиарда през август, каза министърът на финансите Сергей Марченко.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят финансовите нужди на Киев, които според проектобюджета за 2023 г. възлизат на 38 млрд. долара. Това ще се случи на среща на върха в ротационния председател на Съвета на ЕС Чехия тази седмица.

Миналата седмица на дипломатите, подготвящи срещата на лидерите, е било съобщено, че очакваните нива на финансиране от страна на европейските държави ще бъдат сходни с месечните 1,5 млрд. долара, които САЩ са готови да предоставят, казва един от източниците на Bloomberg. Редица висши служители на ЕС са „изключително разочаровани“ от бавното вземане на решения за финансова подкрепа за Киев.

"Дебили": Загубите в Украйна накараха руски блогъри и медии да реват като бити мечки

Поредната катастрофална загуба на руската армия на бойното поле в Украйна – освобождаването на Лиман от украинската армия, предиз...

На фона на разногласията между държавите членки относно подробностите на пакета от 9 млрд. евро, през миналото лято блокът изплати 1 млрд. евро, бяха одобрени и други 5 млрд., но все още не са предоставени на Украйна. Неизплатените 3 млрд. евро, които остават, са блокирани заради въпроси от сорта дали помощта да бъде под формата на безвъзмездни средства или заеми, а и как да се структурират гаранциите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка