САЩ се изправят срещу Google в най-голямото за компанията съдебно дело във Вашингтон

6248
САЩ се изправят срещу Google в най-голямото за компанията съдебно дело във Вашингтон
Снимка: Getty Images/Guliver

Google се изправя пред най-голямото си досега съдебно предизвикателство в съда във Вашингтон, за да отхвърли обвиненията на правителството на САЩ, че е действала незаконно, за да изгради огромното си господство в онлайн търсенето.

В продължение на десет седмици, в които ще бъдат дадени показания от над 100 свидетели, Google ще се опита да убеди федералния съдия, че мегаделото, заведено от Министерството на правосъдието, е неоснователно, съобщава CNN.

Обвиненията

Процесът е най-голямото антитръстово дело в САЩ срещу голяма технологична компания, откакто преди повече от две десетилетия същото министерство се изправи срещу Microsoft заради господстващото положение на операционната система Windows.

Още: Google започна масово да блокира услуги за руски компании

"За 20 години технологиите напреднаха много, така че резултатите от това дело ще имат силно отражение върху начина, по който технологичните платформи ще работят в бъдеще", каза Джон Лопатка от Юридическия факултет на Пенсилвания.

Делото срещу Google е съсредоточено върху твърдението на правителството, че компанията незаконно е извоювала господстващото си положение в областта на онлайн търсенето, като е сключила ексклузивни договори с производители на устройства, мобилни оператори и други компании, които не са оставили на съперниците възможност да се конкурират.

Чрез тези плащания в размер на милиарди долари всяка година към Apple, Samsung или оператори като T-Mobile или AT&T, Google си е осигурила статут на търсачка по подразбиране в телефоните и уеб браузърите и предполагаемо е гарантирала успеха си в ущърб на конкурентите.

"Преди две десетилетия Google се превърна в любимец на Силициевата долина като стартираща компания с новаторски начин за търсене в нововъзникващия интернет", се казва в иска на Министерството на правосъдието. "Този Google отдавна не съществува."

Най-големите предполагаеми жертви в случая са конкурентни търсачки, които все още не са успели да извоюват значителен пазарен дял спрямо Google, като Bing и DuckDuckGo на Microsoft.

Все така №1 в света

Google продължава да бъде водещата търсачка в света, завладявайки 90% от пазара в САЩ и по света, голяма част от който се използва от мобилни устройства iPhone и телефони с операционна система Android, пак собственост на Google.

В своя защита компанията твърди, че успехът ѝ се дължи на ненадминатото качество на нейната търсачка, която е оценена като отлична в сравнение с останалите още от пускането ѝ през 1998 г. от основателите Сергей Брин и Лари Пейдж.

"В обобщение, хората не използват Google, защото им се налага - те я използват, защото искат", заяви президент по глобалните въпроси на Google Кент Уокър, цитиран от CNN.

Още: Канада ще задължи с нов закон Google и Meta да плащат на медиите за новини

Процесът ще бъде ръководен и решен от съдия Амит П. Мехта, чиято оценка ще бъде взета след приблизително тримесечните изслушвания.

Залогът за Google е огромен, ако Мехта подкрепи някой или всички аргументи на правителството на САЩ. Възстановителните мерки могат да включват разпадане на далечния бизнес на Google или заповед за преразглеждане на начина на работа.

На този фон омпанията е изправена пред сериозни съдебни действия и в Европа, където ѝ беше наложена глоба от над 8,2 млрд. евро за различни нарушения на антитръстовите правила, въпреки че тези решения могат да се обжалват.

Каквото и решение да вземе Мехта, делото в САЩ почти сигурно ще бъде обжалвано и от двете страни, което може да го проточи с години.

Припомняме, че започналото през 1998 г. дело на Вашингтон срещу Microsoft приключи със споразумение през 2001 г., след като при обжалване беше отменено разпореждането за разделяне на компанията.

Още: Google ще трие всички стари и неизползвани профили

Иначе правителството на САЩ стартира делото си срещу Google по време на администрацията на Тръмп и искът се пренесе в преходния период на президента Джо Байдън. Самият той от своя страна също се е стремял да оспорва технологичните гиганти, но с незначителни резултати.

През януари Министерството на правосъдието на Байдън започна отделно дело срещу Google, свързано с рекламния му бизнес, което вече може да стигне до съдебен процес през следващата година.

Компанията е изправена и пред други съдебни дела от американски щати, които я обвиняват в злоупотреба с монопол в областта на рекламните технологии и в блокиране на конкуренцията в магазина за приложения Google Play.

Тази седмица Google и САЩ заявиха, че са постигнали принципно споразумение за уреждане на делото за Google Play.

Още: Франция наложи глоба от 2 милиона евро на Google

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com