САЩ: Възможно е свалените неидентифицирани обекти да са били безобидни

2368
САЩ: Възможно е свалените неидентифицирани обекти да са били безобидни
Снимка: GettyImages

Белият дом заяви, че няма индикации, че трите летящи обекта, свалени от небето през уикенда от американските военни, са свързани с предполагаем китайски шпионаж.

Възможно е обектите да са "свързани с търговски или изследователски организации и следователно да са безобидни", заяви говорителят Джон Кърби.

Американските и канадските служители все още не са открили или възстановили останки от трите свалени самолета.

По-рано Пекин обвини САЩ в "свръхреакция"..

Китай отрече един от балоните му, който беше унищожен от американски изтребител по-рано този месец край Южна Каролина, да е използван за шпионаж, като заяви, че това е просто дирижабъл за метеорологично наблюдение, който се е отклонил от курса.

На ежедневната пресконференция във вторник Кърби заяви, че ще бъде трудно да се определи предназначението или произходът на другите три обекта, които бяха унищожени над Аляска, Канада и Мичиган, докато не бъдат намерени и анализирани отломките.

"Не сме видели никакви индикации или нещо, което да насочва конкретно към идеята, че тези три обекта са били част от шпионската програма на КНР [Китайската народна република]", заяви пред репортери Съветът за национална сигурност на Белия дом, "или че те определено са участвали в събиране на данни за външно разузнаване".

При последния удар - над езерото Хюрон - първата ракета Sidewinder, изстреляна от американски военен самолет F-16, е пропуснала целта си, потвърди висш американски генерал.

"Първият изстрел пропуска. Вторият изстрел попадна в целта", заяви председателят на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили по време на посещение в Брюксел. "Полагаме големи усилия, за да сме сигурни, че въздушното пространство е чисто и теренът е чист до максималния ефективен обсег на ракетата. И в този случай ракетите се приземяват, или ракетата се приземява безвредно във водите на езерото Хюрон".

Междувременно говорител на китайското министерство на външните работи разкритикува американската реакция.

"Мнозина в САЩ се питат: "каква полза може да донесе такова скъпоструващо действие на САЩ и на техните данъкоплатци?", заяви във вторник Уан Уенбин.

Сензорите от предполагаемия китайски шпионски балон, свален над САЩ на 4 февруари, бяха извадени от Атлантическия океан в понеделник и в момента се анализират от ФБР.

САЩ: Обучението на украинци на танкове M1 Abrams може да започне след седмици

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че решението да се предоставят модерни западни танкови системи на Украйна...

Екипите за търсене откриха "значителни отломки от обекта, включително всички идентифицирани приоритетни части от сензори и електроника" край бреговете на Южна Каролина, съобщиха от Северното командване на САЩ.

Китайският балон е бил проследяван от американското разузнаване от момента на излитането му от база на остров Хайнан на южното крайбрежие на Китай по-рано този месец, съобщават американските медии.

Малко след излитането балонът се е отклонил към американските острови Гуам и Хавай, преди да се насочи на север към Аляска, съобщиха американски служители пред CBS News, партньор на Би Би Си.

Неназованите служители казват, че пътят на балона показва, че е възможно да се е отклонил от курса си поради метеорологични условия, но че той отново е бил под китайски контрол, докато достигне континенталната част на САЩ.

Във вторник целият Сенат на САЩ получи класифициран брифинг по въпроса от военните ръководители.

САЩ: Китайският балон е имал разузнавателно оборудване, бил е част от мащабна програма

Китайският балон, който навлезе във въздушното пространство на САЩ и беше свален от американската армия, е бил оборудван с електронно р...

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър заяви, че Камарата ще започне разследване защо летателният апарат не е бил засечен по-рано.

"Това е добър въпрос", каза г-н Шумър пред репортери. "Трябва да му отговорим".

Междувременно във вторник Румъния задейства изтребители, за да разследва въздушен обект, навлязъл в европейското въздушно пространство.

Но министерството на отбраната на страната съобщи, че пилотите не са успели да открият обекта и са се отказали от мисията след половин час, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: Първа среща на топ дипломатите на САЩ и Китай след началото на сагата с разузнавателните балони - Новини от Actualno

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Байдън: Тръмп няма да приеме резултатите, ако загуби изборите

САЩ работи за допълнителна помощ за Украйна

САЩ: Все още е рано да се види подобрение на фронта в Украйна

Силвестър Сталоун разпродава уникалните си часовници (ВИДЕО)

Мъж е тежко ранен след престрелка пред дома на рапъра Дрейк

Пикантни детайли: Сблъсък в съда между Тръмп и Сторми Даниълс по делото "пари срещу мълчание" (ВИДЕО)

Заради случаи с туберкулоза: Калифорния Сити обявява извънредно положение

Увеличава се броят на жертвите от наводненията в Бразилия

Аржентина въведе нова банкнота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com