САЩ затягат мерките срещу търсещите убежище в страната

1909
САЩ затягат мерките срещу търсещите убежище в страната
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на Байдън предложи нови строги ограничения за търсещите убежище. Той мотивира мерките с очаквания мигрантския наплив към южната граница, след като рестрикциите, свързани с коронавируса, бъдат премахнати.

Новите правила принуждават мигрантите, пътуващи към САЩ, да подават молби за убежище онлайн чрез правителственото приложение CBP One и да си уговарят среща с американски служители или да подават молби за убежище първо в държава, през която преминават, за да стигнат до границата на САЩ. Тези, които не преминат през този процес и въпреки това пресекат границата, ще се считат за лица, които нямат право на убежище, предава БГНЕС.

САЩ вече има 200 км стена по границата с Мексико

Участъците от новата стена, издигната на американско-мексиканската граница, в момента са достигнали 200 километра, съобщи президентът н...

Предложените правила, публикувани във Федералния регистър за 30-дневен период за коментари преди прилагането им, изглежда отчасти възраждат строгия режим, установен от предшественика на президента Джо Байдън - Доналд Тръмп, който в крайна сметка беше признат за противоконституционен. Но администрацията на Байдън заяви, че при липса на действия от страна на Конгреса това е единственият начин да се справи с мигрантския натиск по границата, където всеки месец до 200 000 души се опитват да преминат, като повечето от тях искат убежище. "Тази администрация няма да допусне масов хаос и безредие на границата заради бездействието на Конгреса", заяви служител, пожелал анонимност. Новите правила се съобразяват със система, която вече се прилага на практика за мигрантите от Украйна, Венецуела, Куба, Никарагуа и Хаити.

Очаква се правилата да бъдат въведени, когато бъде отменена настоящата програма по член 42, която използва контрола на пандемията Covid-19 за строго ограничаване на имиграцията, което се очаква да стане на 11 май. "Укрепваме наличието на законни и организирани пътища за мигрантите да дойдат в Съединените щати, като в същото време предлагаме нови санкции за тези, които не използват процедурите, предоставени им от Съединените щати и техните регионални партньори", заяви в изявление министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. Дъжностните лица заявиха, че новите правила са временни и ще изтекат след 24 месеца, но не казаха какво ще ги замени. 

Промигрантските групи осъдиха новата мярка, сравнявайки я с действията на Тръмп, който направи почти невъзможно влизането в САЩ с молби за убежище. "Тази мащабна забрана за предоставяне на убежище ще затвори вратата за безброй бежанци, които търсят сигурност и закрила в Съединените щати", заяви Аби Максман, президент на Oxfam America. "Тази политика е незаконна, неморална и ще доведе до ужасяващи човешки жертви за децата, жените и мъжете, търсещи сигурност", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com