Скандал в САЩ заради Афганистан - откровено признание на загубата, но и зависимост от Русия

3217
Скандал в САЩ заради Афганистан - откровено признание на загубата, но и зависимост от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Генерал Марк Мили, председател на Комитета за началник-щабовете на армията на САЩ, призна, че САЩ са загубили 20-годишната война в Афганистан.

"Ясно е, очевидно е за всички нас, че войната в Афганистан не приключи при условията, които искахме. Войната беше стратегически провал", каза Мили пред комисия, която го изслушва за изтеглянето на американските войски от Афганистан и хаотичната евакуация от столицата Кабул, предаде БГНЕС.

САЩ: Има риск "Ал Кайда" да се възстанови

Терористи от "Ал Кайда" в Афганистан може да са заплаха за Съединените щати поне още 12 месеца. За това предупреди в изслушване пред Се...

"Съществува кумулативен ефект от поредица стратегически решения, които ни връщат назад", каза генералът, който нареди прекратяване на 20-годишното присъствие на американските войски в Афганистан.

Мили изброи редица фактори, отговорни за поражението на САЩ, като започна от пропуснатата възможност САЩ да залови или убие лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен в Тора Бора скоро след американското нахлуване в Афганистан през 2001 г. Той също така цитира решението от 2003 г. за нахлуване в Ирак, което измести американските войски от Афганистан.

През април т.г. президентът Джо Байдън нареди пълно изтегляне на американските сили от Афганистан до 31 август, след като постигна споразумение с талибаните.

Мили и генерал Кенет Маккензи, командир на Централното командване на САЩ, казаха пред комисията на Сената, че лично са препоръчали около 2500 войници да останат в Афганистан.

Прессекретарят на Белия дом Джейн Псаки каза, че Байдън е получил "разнопосочни" съвети за това какво да прави в Афганистан. "В крайна сметка главнокомандващият трябва да вземе сам решение. Неговото решение бе да прекрати тази 20-годишна война", допълни Псаки.

Българка със страховит разказ за живота в Афганистан

Разказ от първо лице в Кабул. Живот без достъп до образование и здравеопазване - това е мрачната перспектива пред афганистанките след и...

Скандал заради Русия

Оказа се, че Мили е говорил с еквивалентен свой руски колега (началника на Генералния щаб Валери Герасимов) за възможността САЩ да използват евентуално ползване на руски военни бази в Централна Азия. Това беше изрично признато от ръководителя на Пентагона Лойд Остин в изслушване пред Сената.

"Мога да ви уверя, че не искаме разрешение от Русия да правим каквото и да било; предполагам, че ген. Мили може да говори сам за себе си, но вярвам, че той е помолил за разяснение какво е предложението", поясни Остин.

Темата е повдигната, за да може САЩ да реагира на евентуални терористични заплахи, след като изпусна ситуацията в Афганистан, пише The Wall Street Journal защо Мили изобщо е говорил с Герасимов за това.

Изданието припомня, че преговорите между американските и руските военни ведомства са започнали след срещата на върха между лидерите на двете страни, която се проведе на 16 юни в Женева. Тогава Путин заяви, че подобно на Китай, той се противопоставя на опитите на Америка да преговаря с държавите от Централна Азия за разполагането на военни там. Вместо това руският президент предложи на САЩ да използват руски бази в Таджикистан и Киргизстан, но според американските представители не е ясно дали той е сериозен по този въпрос.

Международният наказателен съд реши да не разследва военни престъпления на САЩ в Афганистан

Международният наказателен съд в Хага няма да разследва предполагаеми престъпления на американските военни в Афганистан, заяви новият г...

В момента коментари от руска страна няма. А сенатори коментират, че Байдън е докарал нещата дотам, че САЩ да зависят от Русия за борба с терористични заплахи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com