Смъртоносните нападения на акули са се удвоили през 2023 г.

1235
Смъртоносните нападения на акули са се удвоили през 2023 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Австралия е дом на непропорционално голям брой смъртоносни нападения от акули, като в изолираните райони рискът от смъртни случаи е по-голям, установи международно изследване.

Десетте смъртоносни нападения в световен мащаб през 2023 г. са два пъти повече от петте през предходната година, като четири от смъртните случаи през миналата година са в Австралия, съобщи „Гардиън“.

Сърфистите са малко по-често срещани в данните, отколкото хората, които плуват, като са оцелели 42% от 69-те "непровокирани" нападения по света, 22% от които са били в Австралия.

Риболовът с харпун е бил най-често срещаната дейност при 22 нападения, които не са били включени в проучването, след като са били счетени за "провокирани".

Проучването се фокусира върху ухапвания, които се случват в естествената среда на акулите, без да са провокирани от човек, което е най-полезно за изучаване на поведението на акулите според изследователите, които съставят Международното досие на нападенията от акули на Университета на Флорида.

Директорът на Природонаучния музей на Флорида за изследване на акулите Гавин Нейлър заяви, че броят на ухапванията съответства на дългосрочните тенденции.

Три смъртни случая са станали през 2023 г. край полуостров Ейре в Южна Австралия - отдалечен район с висока популация на бели акули и тюлени, с които те се хранят.

"Тюлените са много подвижни, така че единствените, които биват улавяни, са тези, които се забавляват и се мятат на повърхността, а по сходен начин изглежда всеки сърфист", каза Нейлър.

Бича акула уби и тийнейджърка в река Суон в Западна Австралия

Четирите смъртоносни нападения в австралийски води през 2023 г. остават под пика на десетилетието от шест смъртни случая през 2020 г.

Въпреки че гъстотата на населението е свързана с нападенията от акули, тъй като води до увеличаване на взаимодействието между хората и акулите, плуването или сърфирането в по-населени райони намалява вероятността от смъртни случаи при нападения.

Според докторанта от Програмата за изследване на акулите във Флорида Джо Мигес безопасността на австралийските популярните патрулирани плажове е "ненадмината", но отдалечените и регионалните плажове са опасни поради своята изолираност.

"Това е така, защото когато се случи нападение и има безопасност на плажа, можете да поставите турникет по-рано и да спасите живота на човека", каза Мигес.

Жителката на Сидни Лорън О'Нийл оцеля, след като беше ухапана от вероятно бича акула, докато плуваше близо до кей в гъсто населените източни предградия на града през януари - първото регистрирано нападение в пристанището на Сидни от повече от десетилетие.

Тя благодари на своите "героични и много любезни съседи" за критичната помощ, която бързо са ѝ оказали.

Нападението предизвика дебат относно мерките за борба с акулите на фона на опасенията, че по-топлите води привличат повече бичи акули в пристанището, но не е включено в доклада, посветен на ухапванията през 2023 г.

В Съединените щати има два потвърдени смъртни случая от нападение от акула, а други четирима души са загинали на Бахамите, в Египет, Мексико и Нова Каледония.

Според изследователите по-голямата част от нападенията са били "пробни ухапвания" от акули, които са объркали хората с предпочитаната си плячка.

Макар че акулите обикновено отплуват след такива ухапвания, необичайни инциденти са се случили с тигрови, бичи и бели акули, които многократно са ухапвали жертвите си, а някои от тях са били толкова големи, че едно ухапване се е оказвало фатално, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: Акула нападна жена на пристанището в Сидни 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка