Сноудън е бил обучаван за шпионин

21924
Сноудън е бил обучаван за шпионин
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият служител на американските специални служби Едуард Сноудън, който предаде на медиите доказателства за наличието програми за електронен шпионаж от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), опроверга твърденията на американските власти за това, че някога е бил само обикновен системен администратор, предаде БГНЕС.

"Аз бях обучен да бъда шпионин в традиционния смисъл на думата: аз живеех и работех под прикритие в чужбина, преструвайки се, че работя, а работата бе измислена и дори действах под измислено име", заявява Сноудън в интервю за американската телевизионна компания Ен Би Си (NBC), откъси от което бяха показани във вторник в САЩ.

Миналата година, когато Сноудън започна да предава на медиите сведения за водената от американското разузнаване глобална програма за следене, представители на администрацията на САЩ се опитаха за потушат скандала и започнаха да заявяват, че той не е заемал никаква висока длъжност в специалните служби. Те нарекоха Сноудън "системен администратор", а президентът на САЩ Барак Обама заяви през юни, миналата година, че "не планира да вдига изтребители, за да залови 29-годишен хакер".

Сноудън разказва пред телевизията, че е специалист в областта на компютърните технологии и е изпълнявал задачи в полза на правителството на САЩ на високо равнище, в т.ч. в качеството си на таен агент на ЦРУ и АНС. Освен това той е изнасял лекции в контраразузнавателната академия на разузнавателното управление на военното министерство.

"Аз съм технически специалист, технически експерт. Не съм работил с хора, не съм вербувал агенти. Занимавах се с настройка на (компютърните системи) за САЩ и го правех на всички равнища – от най-ниското до най-високото", отбелязва 30-годишният сега Сноудън.

Цялото интервю с него, записано в Москва миналата седмица, ще излезе по Ен Би Си в четвъртък, 29 май в 5 часа бълг. Време.

Ен Би Си е първата американска телевизионна компания, която получава интервю от бившия подизпълнител на АНС.

Според правителството на САЩ вредата на националната сигурност на САЩ, нанесена от Сноудън, се оценява на милиарди долари. Експерти на Пентагона са стигнали до извода, че той е откраднал около 1,7 милиона секретни документа, отнасящи се не само до работата на специалните служби, но и до операции на всички видове въоръжени сили на САЩ.

През август миналата година Сноудън получи временно убежище в Русия, след като престоя над месец в транзитната зона на московска аерогара. В САЩ са му повдигнати обвинения за разпространяване на секретна информация и го очаква дълъг престой зад решетките, ако се върне или бъде заловен някъде. Администрацията на Обама неведнъж заявява, че смята Сноудън за предател и няма намерение да му прощава, защото е нанесъл вреда на националната сигурност на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка