Сноудън ще помоли Русия да удължи престоя му

26946
Сноудън ще помоли Русия да удължи престоя му
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън, който получи временно убежище в Русия, каза, че ще се обърне към руските власти с молба да продължат срока на неговото временно разрешение, който изтича на 1 август, предаде БГНЕС.

Той каза, че е патриот и би искал да се върне в САЩ. "Ако можех да отпътувам за някое място по света, то бих се върнал у дома", каза той в интервю за тв компанията Ен би Си. Той счита, че предавайки на медиите документи за програмата за следене на Агенцията за национална сигурност, той е действал в интерес на своята страна. В родината му обаче срещу него са предявени обвинения в разгласяване на секретна информация и го грози продължителен затвор. Сноудън заяви в интервюто, че програмата на американските тайни служби за масово следене противоречи на американската конституция.

"Ако правителството не бе отишло толкова далеч и не бе превишило своите правомощия, нямаше да има нужда от никакви разобличения", каза той. Той каза още, че никога не е имал намерение да живее в Русия и се е оказал в тази страна в резултат на действията на Държавния департамент. "Аз лично съм удивен, че се оказах тук. В действителност, никога не съм се готвил да остана в Русия. Той поясни, че е смятал да замине за Латинска Америка, но е бил принуден да остане в Москва, след като властите в САЩ анулирали паспорта му. "Ето защо, когато ме питат защо съм в Русия, отговарям, че е по-добре да питат Държавния департамент", каза още 30-годишният бивш сътрудник на АНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...