Стотици грешно осъдени в САЩ

3439
Стотици грешно осъдени в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

За 149 несправедливо осъдени са признали САЩ, което представлява и рекорден брой "грешки", но и това е "капка в морето на хиляди съдебни грешки", показва доклад, цитиран от БГНЕС. Тези 149 случая на оневиняване засягат хора, излежали средно 14.5 години без да са виновни, се казва още в доклада на Правната школа в университета в Мичиган.

Сред въпросните 149, 58 са оневинени за убийства. Все пак има напредък, тъй като от 2011 г. броят на оневинените се е увеличил повече от два пъти. Изследването иска да потвърди, че в американската наказателна система признанията не са неопровержимо доказателство, нито пък фактът, че човек пледира виновен е гаранция за вина. Оказва се, че все повече осъдени впоследствие са оневинявани въпреки, че преди това публично са признавали вина.

Животът на жените в Сливенския затвор е по-страшен от наказанието им (ВИДЕО)

Женският затвор в Сливен е основан през 1962 г. на мястото на бивши стопански постройки. Неговият капацитет е 362 места, но през послед...

Сред най-фрапиращите случаи на съдебни грешки е този с Люис Фогъл, който прекара 34 години от живота си зад решетките за изнасилване и убийство на момиче, които той никога не е извършвал. Фогъл е бил обвинен пет години след престъплението от един хипнотизатор аматьор, който под хипноза взел показания от друг затворник. Самият Фогъл след това прави признания под натиск по време на полицейски разпит. Жена му в продължение на всичките 34 години се бори защитавайки невинността му. Докладът твърди, че постигнатия напредък в откриване на такива съдебни грешки е "капка в морето", тъй като "както и да се смятат, има всяка година се допускат десетки хиляди съдебни грешки в страната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com