Студена и обвита с облаци, американска авиобаза чака своя час само на 300 км от Русия

4089
Студена и обвита с облаци, американска авиобаза чака своя час само на 300 км от Русия
Снимка: NATO

Американската база Irexon (Ирексон) е пустиня. Смъртоносни бури откъсват покриви от къщи. В половината от дните на годината трикилометровата писта е затъмнена от мъгла. Базата Irexon е просто ужасна, но има колосална стратегическа стойност - тук изтребителите са разположени почти на прага на Русия, пише Forbes в публикацията си „A Cold, Foggy U.S. Air Force Base Waits Just 200 Miles From Russia”.

Американските ВВС наскоро изпробваха въздушно пребазиране на разположените в Аляска F-22 стелт изтребители до малкото отдалечено летище.

Като част от учението Agile Combat Employment, самолетите F-22 прелетяха от съвместната база Elmendorf-Richardson в Анкоридж, основната база на Пентагона в Аляска, до летище King Salmon, на 480 километра югозападно.

„От оперативни площадки като King Salmon тестваме стратегическата си гъвкавост, свобода на маневриране и способността си да реагираме активно и гъвкаво при бъдещи мисии“ - заявил заместник-командващият на Северноамериканската аерокосмическа отбрана в Аляска бригаден генерал Уилям Радиф.

Гъвкавата бойна употреба е важен нов подход към въздушната война. Вместо да концентрират изтребители върху няколко големи, но уязвими бази, и да ги изложат на заплахата от нападение, ВВС изграждат нови малки писти, а също така ремонтират и модернизират стари и порутени летища, където бойните ескадрили могат да бъдат разсредоточени.

Разпръскването на изтребители в множество малки въздушни бази ще ги доближи до бойното поле и ще затрудни планирането за потенциален противник.

Но в Аляска ВВС тепърва започват да изграждат нови писти. King Salmon е добро начало. Ако и когато ВВС възобновят експлоатацията на авиобазата Ирексон на остров Шемя, това ще бъде наистина радостно.

В началото на Студената война съветските военновъздушни сили планираха да изпратят ядрени въоръжени бомбардировачи през Берингово море до САЩ, където те трябваше да превърнат американските градове в радиоактивен прах. Тогава американските и канадските военновъздушни сили са изградили мрежа от летища в цяла Аляска и северната канадска територия в отчаян опит да се защитят срещу ядрена инвазия.

Изтребители от Елмендорф (първо F-102, след това F-4 и по-късно F-15) прелитаха от една оперативна база, базирана напред, към друга. Базите се намираха в Галена, Ирексон и Кинг Салмон. Сега само King-Salmon редовно приема и поддържа изтребителите. Експлоатацията на базата Irexon приключи в началото на 90-те години.

За това не може да бъде обвинено местоположението им. Не е напразно, че ВВС са разположили мощен радар за ранно предупреждение „Кобра Дейн“ на Shemya. Този остров от 15 квадратни километра се намира само на 300 километра от Русия.

Изтребители, излитащи от летище Ирексон, се оказват в идеални условия за прехващане на руски военни самолети над студеното Берингово море. Но трябва да платите за това. Irexon Base е отдалечено, студено и мъгливо място.

Електричеството се получава там от генератори. Смъртоносни бури от време на време откъсват покриви от къщи. Времето там е толкова отвратително, че дори като алтернативно летище за самолети, които летят оттам, от Irexon няма много полза. Половината от дните в годината мъглата закрива трикилометрова писта.

Бившата военновъздушна база Irexon е толкова ужасна, че когато американските сухопътни войски искат да провеждат бойна подготовка или учения в суровия студен климат, те често я използват. Екипажите на вертолети Chinook се обучават в полети до острова от континента. Наскоро C-17 кацнаха в бившата авиобаза, практикувайки задачите за бързо прехвърляне на ракетни батареи.

Въпреки всичките си недостатъци, Irexon има огромна стратегическа стойност.

ВВС знаят това. Но въпреки, че в рамките на концепцията за гъвкава бойна употреба ескадрилите на изтребителите са все по-разпръснати по базите, ВВС все още не са посмели да отворят напълно Ирексон.

Независимо от това, командването се грижи за това съоръжение. От 2012 г. ВВС са похарчили 200 милиона долара за осветяване на Irexon, King Salmon и другото отдалечено летище в Wake Atoll в средата на Тихия океан. И през 2016 г. правителството плати 10 милиона долара за инсталиране на нови покриви на хангара и други сгради в Irexon.

Нито едно американско летище (не става дума за самолетоносачи) не може да постави изтребители толкова близо до Русия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com