Световната банка отпуска 200 млн. долара за енергийната инфраструктура в Украйна

1278
Световната банка отпуска 200 млн. долара за енергийната инфраструктура в Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната банка обяви отпускането на 200 млн. долара за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна, докато официални представители на разкъсваната от войната страна се срещнаха с ръководители на финансовата институция във Вашингтон, предаде АФП. 

Русия повреди сериозно повече от 50% от енергийната инфраструктура на Украйна при нападенията срещу съседката си през есенните и зимните месеци, се казва в изявление на световния кредитор. Оттам отбелязат, че източната част на Украйна, където сраженията са най-ожесточени, е била особено силно засегната.

Световната икономика е заплашена от "загубено десетилетие". Какво означава и защо е толкова лошо?

Издателството на Световната банка издаде книгата "Влошаващите се перспективи на дългосрочния ръст". В нея са събрани резултати от изсле...

Средствата са осигурени от Доверителния фонд за помощ, възстановяване, реконструкция и реформи в Украйна (URTF), като целта е да се осигури допълнително финансиране от партньори в размер до 300 млн. долара, "тъй като проектът разширява обхвата си", заяви банката. Проектът ще бъде насочен към спешни ремонти на електрическата и отоплителната инфраструктура.

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Енергийната инфраструктура е претърпяла щети за 11 млрд. долара през последната година и е една от най-критичните области, в които Украйна се нуждае от спешна подкрепа", заяви управляващият директор по операциите на Световната банка Анна Бьерде, цитирана от БГНЕС.

От нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година Световната банка е мобилизирала повече от 23 млрд. долара финансиране за Украйна, като досега са изплатени 20 млрд. долара. Съобщението бе направено непосредствено преди кръглата маса за Украйна в централата на Международния валутен фонд (МВФ), която се проведе по време на пролетните срещи на кризисния кредитор.

Възстановяването на Украйна ще струва 411 млрд. долара

Възстановяването на икономиката на Украйна след руската инвазия вече се очаква да струва 411 млрд. долара, което представлява 2,6 пъти ...

По време на събитието украинският президент Володимир Зеленски благодари чрез видеовръзка на партньорите за подкрепата и призова за по-нататъшна подкрепа. "Възстановявайки разрушеното, ние побеждаваме целта на терора, връщаме нормалния живот", каза той на английски език и повтори призива си руските активи да бъдат вложени във възстановяването на Украйна.

На 31 март МВФ обяви, че е одобрил пакет от помощи за Украйна в размер на 15,6 млрд. долара, който представлява частта на фонда от общия пакет от помощи в размер на 115 млрд. долара, състоящ се от облекчаване на дълга, безвъзмездни помощи и заеми от многостранни и двустранни институции. Ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева похвали устойчивостта на Украйна пред лицето на инвазията и заяви на срещата, че ремонтът, икономическата активност и функциониращото правителство на страната демонстрират "победата на цивилизоваността над злото".

Въпреки това, според неотдавнашно проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и Киев, Украйна ще се нуждае от около 411 млрд. долара за възстановяване и реконструкция. Сумата е по-голяма от 349-те милиарда долара, изчислени през септември, и вероятно само ще нараства с продължаването на конфликта. Според проучването през 2023 г. Украйна ще се нуждае от 14 млрд. долара за критични разходи.

Украинският министър-председател Денис Шмигал, който присъства лично на срещата на МВФ, призова съюзниците да осигурят все още необходимите 11 млрд. долара за финансиране. "Това е приоритет номер едно за моята страна - да осигурим на хората минимално ниво на социални и хуманитарни услуги", заяви Шмигал.

Световната банка обяви допълнително финансиране за Украйна в размер на 2,5 млрд. долара

Световната банка обяви днес допълнително финансиране за Украйна в размер на 2,5 млрд. долара, насочено към подпомагане на основни услуг...

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова съюзниците и партньорите си да продължат да оказват икономическа подкрепа на Украйна и похвали Киев за усилията за борба с корупцията в страна. "Вашият ангажимент да се уверите, че международната помощ се използва отговорно, е от съществено значение", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка