Световната банка с нова мрачна прогноза за възстановяване след кризата

7592
Световната банка с нова мрачна прогноза за възстановяване след кризата

Пандемията от коронавирус нанесе „бърз и масов шок“, който предизвика най-широкия срив на световната икономика от 1870 г. въпреки безпрецедентната държавна подкрепа, съобщи Световната банка.

Очаква се световната икономика да се свие с 5,2 процента през тази година - най-лошата рецесия от 80 години, но големият брой страни, които търпят икономически загуби, означава, че мащабът на спада е по-лош от всяка рецесия от 150 години, заяви Световната банка в последния си доклад за глобални икономически перспективи.

"Това е дълбоко отрезвяваща перспектива, като кризата вероятно ще остави дълготрайни белези и ще доведе до големи глобални предизвикателства", заяви вицепрезидентът на групата на Световната банка за справедлив растеж, финанси и институции Сейла Пазарбазиоглу.

Световната банка: Пандемията е пагубен удар за световната икономика

Пандемията от коронавирус е "пагубен удар" за световната икономика, според президента на Световната банка Дейвид Малпас. Той предупреди...

Дълбочината на кризата ще доведе до 100 млн. души в крайна бедност - по-лоша от предварителната оценка на 60 милиона, каза тя пред репортери.

И докато базираният във Вашингтон кредитор за развитие проектира възстановяване към 2021 г., съществува риск втора вълна от избухване на пандемията да подкопае възстановяването и да превърне икономическата криза във финансова, която ще се изрази във „вълна от неизпълнение на финансовите задължения

Икономистите се надпреварват да измерват въздействието на кризата, която оприличиха на глобална природна катастрофа, но големият размер на въздействието в толкова много сектори и държави затруднява изчисляването и прави прогнозите за всяко възстановяване доста несигурни.

Според най-лошия сценарий глобалната рецесия може да означава свиване от осем процента, според доклада.

Но Пазарбазиоглу предупреди: "Като се има предвид тази несигурност, по-нататъшното намаляване на перспективите е много вероятно."

Г-20: Най-бедните държави спират плащанията по дълга за година

Най-бедните държави в света няма да се притесняват от плащанията на дълга към официалните кредитори в групата на Г-20 за поне една годи...

Въпреки че през тази година почти само Китай вижда умерен растеж, дълбочината на забавянето на втората по големина икономика в света ще попречи на перспективите за възстановяване на развиващите се страни, особено на износителите на стоки, предупреди Световната банка.

Докато Китай ще наблюдава ръст на БВП само с един процент, каза Световната банка, останалите прогнози са мрачни: САЩ -6,1 процента, еврозоната -9,1 процента, Япония -6,1 процента, Бразилия -8 процента, Мексико -7,5 процента и Индия - 3,2 процента.

И нещата могат да се влошат, което означава, че прогнозите ще бъдат ревизирани още по-надолу, предупредиха от банката.

Макар и драматична, настоящата прогноза не достига до Голямата депресия, в която се наблюдава свиване в световен мащаб с 14,5 процента от 1930 до 1932 г., докато следвоенният спад през 1945-1946 г. е 13,8 процента, според Световната банка.

Все пак на фона на все още развиващата се пандемия остават някои „изключително високи“ рискове за перспективите, особено ако болестта се задържи или отскочи, което доведе до налагане на властите на ограничения, които биха могли да направят спада до осем процента.

Европейската безработица е на половината от тази в Америка

Коефициентът на безработица в ЕС нарасна до 6,6% през април от 6,4% през март, съобщи Евростат, статистическата служба на Европейския с...

„Прекъсванията в дейността биха отслабили способността на бизнеса да остане в експлоатация и да обслужва дълга си“, предупреждават в доклада.

Това от своя страна би могло да повиши лихвите за кредитополучателите с по-висок риск. „Тъй като нивата на дълга вече са в исторически максимуми, това може да доведе до каскадни неизпълнения и финансови кризи в много икономики“, се казва в съобщението.

Но дори ако прогнозираното за 2021 г. 4,2 процента глобално възстановяване се реализира, „в много страни дълбоките рецесии, предизвикани от COVID-19, вероятно ще тежат върху потенциалния резултат за години напред“.

Вижте още:

Световната банка: 60 милиона души ще са в крайна бедност заради коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка