Съдът в САЩ изглежда е помогнал Тръмп да стане президент

3910
Съдът в САЩ изглежда е помогнал Тръмп да стане президент
Снимка: Gettyimages.com

Доналд Тръмп можеше и да не е президент на САЩ, ако съдебно решение, взето през 2011 година, всъщност не беше взето или съдът беше застанал на различна позиция. Това коментира сайтът WhoWhatWhy*.

Става въпрос за решение на Апелативния съд в Манхатън, Ню Йорк, като публично подробности и документи по решението излизат чак сега. А тези документи доказват, че Тръмп приема финансиране от компания, която е собственост на човек с криминално досие – Феликс Сатър. Това е наказауемо съгласно федералното финансово законодателство в САЩ и със сигурност би било обстоятелство, което, ако беше известно, щеше да е огромна пречка пред кандидатурата на Тръмп за президент.

Злоупотребата с данни заради Cambridge Analytica може да струва 2 трилиона долара на Facebook

Скандалът "Cambridge Analytica", който удари социалната мрежа Facebook, всъщност е далеч по-мащабен и засяга в много сериозна степен на...

Сатър е с дебело криминално досие – намушкал е със счупена чаша човек в лицето по време на сбиване в бар през 1998 година и е пледирал "виновен" при процес за рекет и изнудване в полза на руска мафиотска организация, като при това дело става въпрос за борсова измама на стойност 40 млн. долара. Работи в Bayrock – компания, която в началото на века е партньор на Тръмп по сделки с недвижими имоти.

В случая, за който става въпрос сега, Bayrock, на която всъщност Сатър е бил скрит партньор, е дала финансиране за проекти на Тръмп като Trump SoHo, за който сегашният американски президент получава заем от 275 млн. долара, и проекти във Форт Лодърдейл и Финикс. А възможността Сатър да влезе в Bayrock е гарантирана след признанието му пред съда относно измамата за 40 млн. долара, тъй като той става информатор на ФБР, а досието му бива засекретено.

Скандалното в случая с Bayrock е, че Сатър бива прикрит като партньор, като бива представен за заемодател и заради уж даден от него заем Bayrock му връща 5 млн. долара. Феликс Сатър има и 63% дивидент от печалбата на компанията.

Всъщност е могло всичко да стане публично още през 2011 година, но съдът е отказал достъп до документите на репортера на The Daily Beast Уейн Барет, който сега работи за Village Voice. Сега документите стават публични след дело, заведено от Forbes.

Кукловоди зад Тръмп и Brexit лъснаха в скандал за изборни измами

Компанията за анализ на данни и информация Cambridge Analytica се е намесвала в хода на избори в различни части на света, прибягвайки д...

* WhoWhatWhy е проект на разследващия журналист Ръс Бейкър. Той е дългогодишен разследващ журналист, работил за издания като Newsday и The New York Times, като е известен с книгата си "Семейство от тайни", посветена на семейство Буш и предполагаемите връзки на Джордж Буш-старши със скандали като "Уотъргейт" и убийството на Джон Кенеди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Зрелищно: Торнадо отнесе за секунди огромен склад в САЩ (ВИДЕО)

Вашингтон: Надяваме се Израел и Хамас да преодолеят различията си

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com