Съветите на Дж. Безос за успешен бизнес

2381
Съветите на Дж. Безос за успешен бизнес
Снимка: Getty Images

Най-богатият човек в света не би искал да напусне позицията си на шеф, без да предложи някакъв съвет. В последното си писмо до акционерите на Amazon като главен изпълнителен директор Джеф Безос написа с малко над 4000 думи размисъл, обхващащ 24 години, времето, откакто компанията става публична през 1997 г., съобщава Би Би Си.

Безос обяви миналия февруари, че се оттегля от поста главен изпълнителен директор на компанията, която основава. Джеф Безос обявява, че ще напусне поста главен изпълнителен директор на Amazon

В писмото, публикувано този четвъртък, той прави преглед на успехите, неуспехите, притесненията и дори прави анализ на неотдавнашния провал при сформирането на синдикат на работниците в клон на компанията в Алабама, САЩ.

Това са някои от размишленията на Безос за Amazon, бизнеса и живота.

1. Успех

Първият съвет на Безос е за това, което той смята за успех.

„Ако искате да постигнете успех в бизнеса , трябва да създадете повече от това, което консумирате“, казва бизнесменът в писмото.

„Вашата цел трябва да бъде да създадете стойност за всеки, с когото общувате“, добавя той.

„Всеки бизнес, който не създава стойност за онези, които засяга, дори ако изглежда успешен на повърхността, няма да продължи в този свят“, анализира Безос, преди да изброи всички успехи и ценности, които Amazon дава на своите акционери, работници и потребители.

2. Бъдете различни

Подобно на учител, оставящ писмо с инструкции за своите ученици, Безос казва: "Имам едно изключително важно нещо, което се чувствам принуден да предам, надявам се всички от Amazon, да го приемат сериозно.

Милиардерът уверява, че ключът към оцеляването е да бъдем различни, дори ако всички очакват друго.

"Всички знаем, че отличителността и оригиналността е ценна. Всички сме научени:„ Бъди себе си ", описва той.

"Това, което наистина ви моля, е да бъдете реалисти за това колко енергия е необходима, за да поддържате този отличителен характер. Светът иска да бъдете типични и го прави по хиляди начини. Не позволявайте това да се случи", съветва Безос. И пояснява: "Струва си да бъдеш себе си", но не очаквайте това да е лесно или безплатно. Ще трябва непрекъснато да влагате енергия в това.

3. Дискомфорт

Безос също говори в писмото си за безопасността на служителите си. Въпреки че не разкрива всички физически наранявания, претърпени от работещите в Amazon до момента, се казва, че при почти половината от служителите, които са имали физически проблеми, те са свързани с мускулите и скелета.

„Приблизително 40% от трудовите наранявания в Amazon са свързани с мускулно-скелетни нарушения (MSD), като навяхвания или разтежения, които могат да бъдат причинени от повтарящи се движения“, уточнява той.

Той описва, че тези наранявания са настъпили през първите шест месеца на работа в компанията.

Ето защо той каза, че компанията разработва "нови автоматизирани работни графици, които използват сложни алгоритми за ротация на служителите между работни места, които използват различни мускулни и сухожилни групи". Приблизително 40% от трудовите злополуки в Amazon са свързани с мускулно-скелетни нарушения.

Безос отразява, макар и от трето лице, скорошната победа на Amazon за осуетяване на създаването на профсъюз в Бесемер, Алабама.

"Удобен ли е вашият президент с резултатите от неотдавнашното гласуване на профсъюзите в Бесемер? Не, не е така", написа той. „Мисля, че трябва да свършим по-добра работа за нашите служители“, добави той.

В писмото Безос заявява, че се гордее с работната среда в Amazon, в която работят 1,3 милиона души в световен мащаб и са наели 500 000 души само през 2020 година.

Ще има ли хотел в Космоса? Плановете на Джеф Безос и другите

Основателят на „Амазон“ Джеф Безос прави радикално предложение: цялата тежка индустрия, която замърсява Земята, да бъде изн...

Поражението на работници от Amazon, които се опитваха да създадат първия синдикат в компанията

Той обясни, че компанията е поела напред в подобряването на заплатите, след като е установила минимална заплата от 15 щатски долара на час.

Той също така отстоява целите на производителността на компанията за работниците.

В изявление Стюарт Апелбаум, президент на Съюза на търговците на дребно, търговците на едро и големите магазини, който ръководи движението на обединението в Бесемер, казва, че коментарите на Безос показват, че кампанията е оказала "опустошително" влияние върху репутацията на компанията, „независимо от резултата от гласуването“.

„Започнахме глобален дебат за това как Amazon се отнася към своите служители“, каза той. "Приемът на Безос днес показва, че казаното от нас за условията на работното място е правилно. Но като признаем, че това няма да промени нищо, работниците се нуждаят от синдикат, а не от друга декларация на Amazon за контрол на щетите", казва той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com