Танцуващ папагал кърши снага на хитове от 80-те (ВИДЕО)

12040
Танцуващ папагал кърши снага на хитове от 80-те  (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Човекът може би има повече общо с папагалите, отколкото с шимпанзетата, поради общата естествена способност да танцуват, показва ново проучване, за което информира The Guardian.

Ново видео показва домашно какаду, изпълняващо разнообразни движения, докато слуша два добре познати хита от 80-те години.

12-годишната птица, наречена Снежна топка, спонтанно изпълнява репертоар от 14 движения, между които "разтърсване на долната част на тялото", "въртене" и "синхронизация глава-крак надолу" по време на хита „Girls Just Wanna Have Fun“.

Жена беше призната за убийца, свидетел бил папагал (СНИМКА)

Жена беше призната за виновна по дело за убийство, свидетел на което е бил папагал, съобщава bTV. През 2015 г. 49-годишната Глена Дюра...

Папагалът, който не е бил обучаван или каран да танцува, също извършва 10 отделни движения - като „наклон наляво и надясно“ и „синхронизация с повдигане на крак“, докато слуша друг хит – „Another One Bites the Dust.“

Кадрите очароваха научната общност, защото способността да танцува с тази степен на гъвкавост не е била регистрирана досега в животинското царство.

Това включва примати като шимпанзетата - животните, които са генетично най-близки до хората и за които се смята, че нямат никакви танцувални способности.

Изследователският екип от университетите в Харвард, Туфтс и Сан Диего също смятат, че Снежко танцува толкова ентусиазирано просто заради самия себе си – без да му е предлагана никаква награда - показвайки творческа черта, присъща на хората, но рядко наблюдавана другаде.

Папагал отиде на езикова екскурзия

Папагал на име Найджъл, който преди да се впусне в 4-годишна одисея, говорел английски с британски акцент, се завърна при собственика с...

„Най-интересното за нас е абсолютното разнообразие на движенията му на музиката“, казва професор Анируд Пател.

Статия в Current Biology на изследователи твърди: „Снежна топка не танцува за храна или за чифтосване; вместо това танците му изглеждат социално поведение, предназначено за взаимодействие с хората, които се грижат за него“.

Те твърдят, че споделената способност на хората и папагалите да общуват устно и да имитират движения, могат да лежат в основата на общата тенденция да танцуват.

Учените предполагат, че танците на музика не са произволен продукт на човешката култура, а отговор на мелодия, който възниква, когато някои когнитивни и невронни способности се комбинират в мозъка на животните.

Новото проучване идва 11 години след като бяха показани кадри на Снежна топка, почуквайки храната си и поклащайки глава по време на песента на „Бекстрийт Бойс“ „Everybody“.

Папагал се върна при собственика си, след като проговори

Говорещ папагал-беглец на име Зорба идентифицира собственика си в полицейско разпознаване, като убедително имитира гласа му, пише в. "Д...

Скоро след това проучване собственикът на папагала Ирена Шулц забелязала, че домашният й любимец показва нови движения и започнала да ги записва.

Оттогава видеоклиповете са анализирани от д-р Джоан Джао Кин, психолог от Държавния университет в Сан Диего и учител по покласически и съвременни танци.

За разлика от начина, по който хората обикновено танцуват, при папагала има тенденция да танцува в откъси от около три или четири секунди, танцувайки по различен начин всеки път, когато чува нова мелодия.

Главата е част от изразните средства за ухажване на папагалите, а вдигането на краката е част от нормалното движение на вида.

Ето защо учените вярват, че танците на какадуто могат да бъдат резултат от тези вродени движения, които се контролират от централни генератори на модели в мозъка, като по някакъв начин се задействат от ритъма на 80-те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка