Трети неуспешен опит за Джим Джордан във вота за председател на Камара на представителите

1518
Трети неуспешен опит за Джим Джордан във вота за председател на Камара на представителите
Снимка: Getty Images

Законодателите отхвърлиха за трети път кандидатурата на твърдия консерватор Джим Джордан за председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. По този начин се задълбочи хаосът, който остави правителството без функционираща законодателна власт в продължение на седмици, предаде АФП.

Подчертавайки проблемите, които тормозят мнозинството на републиканците, гласуването се състоя, след като президентът Джо Байдън поиска от Конгреса 106 млрд. долара за спешно финансиране - главно военна помощ за Украйна и Израел - но без надежда за бързо одобрение.

Джордан, близък съюзник на бившия президент Доналд Тръмп, загуби подкрепата на 25 членове на собствената си партия - като броят на законодателите, подкрепящи кандидатурата му за поста, се влошаваше с всеки следващ кръг на гласуване.

Още: Джим Джордан загуби и второто гласуване за председател за Камарата на представителите

През 17-те дни, откакто Кевин Маккарти беше отстранен при бунт на десните хардлайнери, нито един републиканец не успя да събере достатъчно гласове, за да го замени. "В момента се намираме на много лошо място", призна Маккарти след последния неуспех, дни след като прогнозира, че Джордан ще спечели на първото гласуване.

Не стана ясно веднага кога и дали Джордан ще направи четвърти опит, което остави долната камара на Конгреса без реалистичен план за прекратяване на една от най-тежките институционални кризи от десетилетия насам.

Джордан, председател на влиятелната Комисия по съдебна власт, но дълбоко разединяваща се фигура дори в собствената си партия, се опита да събере подкрепа за закъсалата си кандидатура на пресконференция, която свика преди последния си отказ.

Още: Републиканецът Патрик Макхенри ще е временен председател на Камарата на представителите на САЩ

59-годишният бивш шампион по борба беше попитан за искането на Байдън за помощ и отговори: "Не можем да направим това - не можем да гласуваме по него, не можем да приемем нищо в него - докато не отворим Камарата на представителите."

В четвъртък съюзникът на Джордан и негов колега конгресмен от Охайо Уорън Дейвидсън заяви, че консервативният ветеран възнамерява да продължи да свиква гласувания през уикенда. "Планът ни за този уикенд е да изберем председател на Камарата на представителите възможно най-скоро, за да можем да помогнем на американския народ", заяви Джордан пред репортери, без да уточнява.

Според американските медии няколко републиканци обмислят собствени кандидатури за председател, докато колегите, които гласуваха срещу Джордан, дадоха ясно да се разбере, че няма да отстъпят, колкото и пъти той да поиска ново гласуване.

Междувременно лидерът на демократичното малцинство Хаким Джефрис призова за двупартиен избор на говорител, като нарече Джордан "явна и настояща опасност за нашата демокрация". "Все още има разумни републиканци от другата страна на пътеката, както неведнъж съм казвал - добри мъже и жени, които искат Камарата да бъде отворена отново", заяви Джефрис пред репортери.

Той заяви, че ще държи своите членове във Вашингтон през уикенда, в случай че бъдат обявени нови гласувания. "Ще бъдем тук толкова дълго, колкото е необходимо", каза той, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com