Тръмп дава зелена светлина на опасни за планетата геоинженерни експерименти

3798
Тръмп дава зелена светлина на опасни за планетата геоинженерни експерименти
Снимка: БГНЕС

Харвардски инженери, стартирали най-голямата в света соларна геоинженерна изследователска програма могат да получат опасна подкрепа от Доналд Тръмп, предупреждават екоорганизации.

В администрацията на Тръмп расте симпатията към спорната технология за соларно геоинженерство, чиято цел е да разпръсне сулфатни частици в атмосферата, които да отразяват слънчевото излъчване обратно в Космоса и така да понижат температурата на Земята.

Бил Гейтс основава компания за борба с глобалното затопляне

Милиардерът Бил Гейтс съобщи, че ще стартира фонд, който да инвестира в нови фирми за чиста енергия. Фондът ще се казва Breakthrough En...

През 2018 г. инженерите от Харвард Дейвид Кейт и Франк Кютш се надяват да използват разпръскването от балон на голяма височина над Аризона, за да установят рисковете и ползите от разгръщането на проекта в голям мащаб. Кейт отмени подобен планиран експеримент в Ню Мексико през 2012 г., но сега обяви, че е готов да поднови работата си.

"Контекстът за дискусия на соларното геоинженерство се промени съществено от момента, в който планирахме инициативата си за първи път преди години", заяви той.

Докато администрацията на Обама не подкрепяше особено проекта, тази на Тръмп отдавна се обявява "за" различни форми на вмешателство и управление на земните системи в световен мащаб.

Лобисти в полза на геоинженерството разкриват идеята си за план с няколко фази за финансиране на проучванията и пристъпване към тестове до 18 месеца. Според разчета сулфатните частици ще бъдат разпръснати в стратосферата 3 години по-късно, а самото разпръскване ще продължи цял век - период, който според геоинженерите е нужен, за да обърнем процеса на затопляне и да охладим Земята, пише The Guardian. Според същите експерти този метод ще е евтин начин за справяне с глобалното затопляне, но много учени препупреждават, че той може да има катастрофални последствия за метеорологичната система на Земята.

Прогнози сочат, че разпръскването на частици в стратосферата ще намали значително валежите в Азия, Африка и Южна Америка, причинявайки тежки засушавания и застрашавайки изхранването на милиарди хора.

"Очевидно е, че част от администрацията на Тръмп е готова да даде зелена светлина на безумни проекти като този на Кейт и да разреши мащабни експерименти на открито. Притеснително е, че геоинженерството може да се окаже предпочитаният подход на Тръмп към глобалното затопляне. В техните представи строежът на една голяма, красива сулфатна стена в небето може да е идеалното извинение за разрешаването на безконтролния добив на изкопаеми горива. Трябва да се фокусираме върху драстично намаляване на вредните емисии, а не върху опасни нови технологии", заявява Силвиа Риберио от ETC Group.

Доклад на Белия дом относно проучванията за климатичните промени, предаден на Конгреса през януари, призова за пръв път за изследвания в геоинженерството.

Критици на идеята, като Риберио, отбелязват, че хора, които не вярват, че климатичните промени са резултат от човешката дейност, биха подкрепили геоинженерството, което може да бъде представено като метод за справяне с последствията от затоплянето на планетата, без да е нужно да спираме горенето и използването на твърди горива. Харвардският експеримент може да се окаже провокация към мораториума върху геоинженерството, наложен през 2010 г. с Конвенцията за биологично разнообразие на ООН, препотвърден през декември в Мексико. САЩ е една от малкото държави, които не са ратифицирали конвенцията, създавайки възможност за спорни експерименти.

Центърът, предвиден за тестовете в Туксон, Аризона, може да създаде и напрежение с Мексико, тъй като стратосферните ветрове се движат с до 321 км/ч, а до границата са само 120 км.

Има опасения, че САЩ ще даде зелена светлина и на други геоинженерти технологии като избелването на облаци например. Този метод се състои в това машини да превръщат морската вода в микроскопични частици, които да бъдат впръсквани в облаците и така да се повиши тяхната белота - т.е. способността им да отразяват повече слънчева светлина и така да бъде понижена температурата на Земята. Учените обаче се опасяват, че технологията може да доведе до промяна на регионални метеорологични условия, както и на океанските течения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com