Тръмп ясно показа: Не знае, че няма задължение по договор да се плаща на НАТО (ВИДЕО)

3008
Тръмп ясно показа: Не знае, че няма задължение по договор да се плаща на НАТО (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Експрезидентът на САЩ и кандидат на републиканците за втори мандат Доналд Тръмп заяви на 20 март, че изказванията му относно чл. 5 на НАТО са били само "тактика за преговори", за да накара страните членки да плащат повече за колективната отбрана на алианса.

Тръмп, който се бори за преизбиране, редовно критикува НАТО, но през февруари стигна до нечувано положение, като заяви, че ще "насърчи" Русия да нападне членовете, които не са изпълнили финансовите си задължения: Доналд Тръмп покани Русия да нападне НАТО (ВИДЕО)

Думите накараха генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да го призове да не "подкопава" колективната сигурност на членовете.

Още: Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Сега Тръмп говори пред темата пред бившия британски политик Найджъл Фарадж, един от двигателите на Brexit, който почти веднага след това напусна политиката, след като говореше как британците щели да си върнат стотици милиони паунди здравни застраховки и това не се случи. Сега Фарадж се прави на журналист - в британската мрежа GB News: Само часове след Brexit Фарадж се отметна от обещанието си за милиони за здраве

"Те могат да го използват - не ме интересува дали го използват - защото това, което казвам, е, че това е форма на преговори. Защо трябва да охраняваме тези държави, които имат много пари, а Съединените щати плащаха за по-голямата част от НАТО", каза Тръмп.

77-годишният Тръмп отдавна се оплаква от НАТО, обвинявайки по-специално 28-те европейски членки, че не се справят с военните разходи, приемайки за даденост, че могат да разчитат на Съединените щати като защитен щит. Но той никога не е показвал, че разбира как функционира финансирането на НАТО, като вместо това го описва погрешно като клуб, който се издържа от членски внос.

През 2006 г. страните от НАТО поеха нееднозначен ангажимент - формализиран през 2014 г. - да изразходват два процента от брутния си вътрешен продукт за собствената си отбрана, но членовете не плащат членски внос и не "дължат" на Алианса пари за отбрана. Този показател е доброволен и в учредителния договор на НАТО не са предвидени санкции за неизпълнението му.

Още: Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

"Смятам, че Съединените щати плащаха 90 процента от разходите на НАТО, разходите на НАТО. Би могло да бъде 100 процента. Това беше най-несправедливото нещо. И не забравяйте, че това е по-важно за тях, отколкото за нас. Ние имаме океан между някои проблеми, добре ли? Имаме хубав, голям и красив океан и той е по-важен за тях", заяви Тръмп пред GB News, цитиран от БГНЕС: Още неприятности от Тръмп: Негов съветник измисли как да се наказват членовете на НАТО, които не плащат

Хвалби и пак хвалби без покритие

Извън НАТО съюзниците са загрижени и за продължаващата подкрепа на Съединените щати за Украйна, която се разглежда като жизненоважна за поддържане на военните усилия срещу Русия.

Тръмп - който често се хвали, че би могъл да сложи край на двегодишната война още на първия ден от встъпването си в длъжност - заяви, че ще може да преговаря с руския президент Владимир Путин. "Аз се разбирам чудесно с Путин... Това е нещо хубаво, а не нещо лошо", каза той. И за пореден път не обясни как ще спре войната за 24 часа, както се закани.

Още: Война на Русия с ЕС - с какво и как ще отговори НАТО: Коментира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...