Тръмп и Ким Чен Ун най-вероятно ще се срещнат за втори път в края на февруари

847
Тръмп и Ким Чен Ун най-вероятно ще се срещнат за втори път в края на февруари
Снимка: Getty Images/Guliver

Втората среща на американския президент Доналд Тръмп с лидера на КНДР Ким Чен Ун ще се състои в края на февруари. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за телевизия Fox News, предаде БГНЕС.

"Мисля, че срещата ще се проведе в края на следващия месец. Такива са плановете", каза ръководителят на външнополитическото ведомство на САЩ. Той допълни, че както Пхенян, така и Вашингтон по-рано са постигнали съгласие по този въпрос.

Русия отрича да е обещавала АЕЦ на Северна Корея, ако Пхенян се откаже от ядрените си оръжия

Русия никога не е предлагала на Северна Корея да ѝ построи АЕЦ, ако се откажат от ядрените си оръжия. Позицията беше изразена, след кат...

Помпео разкри, че САЩ са изпратили свой екип в една от азиатските държави. Той има за цел да подготви провеждането на срещата. Държавният секретар отказа да назове страната домакин, само отбеляза, че преговорите на двамата лидери ще се състоят в азиатския регион. Медии съобщават, че най-вероятно срещата ще се проведе във виетнамския град Дананг, където през 2017 г. се проведе форума на АТИС.

"Те ще отидат там, за да поставят основите, които, както се надявам, ще прераснат в значителни, допълнителни стъпки по пътя не само на премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров, но и ще доведат до светло бъдеще за корейския народ", заяви Помпео.

Вечното "за" и "против" Тръмп

Междувременно бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери подложи на критика външнополитическия курс на Доналд Тръмп, заявявайки, че той "опозорява страната на световната сцена".

"Пълното пренебрежение на този президент към дипломацията опозорява нашата страна на световната сцена. Той подкопава основата на нашата демокрация. Той ни разедини в нашата родина и изолира Америка в света, връщайки ни на назад. По този начин той заплашва институциите и съюзите, които американските лидери изградиха от времето на Втората световна война, за да обединят света", написа Кери в писмо до привържениците на Демократическата партия.

Следваща среща между Тръмп и Ким Чен Ун може да има през февруари

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил следващата среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун да се проведе в средата на февруари...

"За всичките ми години държавна служба никога не съм виждал лидер, който да е толкова разединяващ или опасен, както е Доналд Тръмп. И естествено никога не съм виждал американският президент да заплашва нашата национална сигурност с помощта на туитове", добави Кери.

В тази връзка той призова привържениците на Демократическата партия да започнат да събират пари за предизборната кампания през 2020 година, защото Тръмп иска да бъде преизбран за нов 4-годишен мандат. Редица конгресмени, бивши и настоящи чиновници изразиха желание да участват в надпреварата. Сред възможните кандидати се спрягат имената на бившия вицепрезидент Джо Байдън, на сенатор Бърни Сандърс, а също и на Кери, който беше държавен секретар от 2013 до 2017 година в администрацията на Барак Обама.

Същевременно говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви в телевизионно интервю, че американският президент Доналд Тръмп е спечелил изборите през 2016 година по Божията воля.

"Мисля, че Бог ни призовава да изпълняваме различни задължения в определено време. Мисля, че той е поискал Доналд Тръмп да стане президент - затова той сега е там в Белия дом. Тръмп свърши огромна работа по проблемите, вълнуващи вярващите хора", убедена е Сандърс.

Доналд Тръмп е първият президент в историята на САЩ, който никога преди това не е работил в държавните институции или въоръжените сили на страната. За пръв път Тръмп заявява за възможното си участие в борбата за президентския пост преди около 30 години. През 1999 година издига своята кандидатура от името на Партията на реформите, а през 2012 година - от Републиканската партия. И двата пъти той оттегля кандидатурата си още в началните етапи на надпреварата.

САЩ все още считат Северна Корея за първостепенна заплаха

Ракетите на противниците на САЩ като Северна Корея и Иран продължават да играят важна роля в американската отбранителна стратегия, заяв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com