Тръмп предложи по-строг оръжеен контрол, но и мерки срещу "насилствената култура" включваща видеоигри

1647
Тръмп предложи по-строг оръжеен контрол, но и мерки срещу "насилствената култура" включваща видеоигри
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи републиканците и демократите да се споразумеят за по-строг контрол на оръжията и да свържат това с неговия проект за имиграционна реформа.

"Републиканците и демократите трябва заедно да направят сериозни проверки на миналото, може би свързвайки това законодателство с отчайващо необходимата имиграционна реформа", написа Тръмп в Туитър след двете масови престрелки през уикенда, при които бяха убити 29 души и десетки ранени в Тексас и Охайо.

В САЩ се засилват настроенията за по-строг оръжеен контрол

Близо всеки двама от трима американци обявяват, че биха приели по-стриктни закони върху огнестрелните оръжия след стрелбата в училище в...

"Трябва да имаме нещо добро, ако не ВЕЛИКО, излизайки от тези две трагични събития!", написа Тръмп. Той призова конгресмените да одобрят законодателство, което ще изисква по-сериозни проверки на миналото на купувачи на огнестрелно оръжие.

По-късно президентът на САЩ направи национално обръщение, в което каза, че "може би трябва да се направи повече" за справяне с насилието с оръжие. Той каза, че политиците трябва да предприемат стъпки за ограничаване на "насилствената култура, включително видеоигри, които насърчават насилието".

Според президента законите за психичното здраве трябва да бъдат реформирани, за да се улеснят идентифицирането на психично разстроените лица и контролът върху социалните мрежи, където много от убийците публикуват предварително своите заплахи.

Тръмп също призова за смъртно наказание за извършители на масови убийства и престъпления от омраза. По-рано президентът обсъди с директора на ФБР Кристофър Рей, министъра на правосъдието Уилям Бар и членове на Конгреса на САЩ възможните начини да се предотвратят нови масови убийства.

"Медиите носят голяма отговорност за живота и безопасността в нашата страна. Фалшивите новини допринесоха много за гнева и яростта, които се натрупваха в продължение на много години. Отразяването на новини трябва да започне да бъде справедливо, балансирано и безпристрастно или тези ужасни проблеми само ще се влошат", написа преди това президентът в друг туит. "Омразата няма място в нашата страна и ние ще се погрижим за това", подчерта президентът. Той отбеляза, че и в двата случая нападението е било свързано с "психична болест".

The Wall Street Journal: Тръмп осъди идеята за превъзходство на бялата раса

Президентът Тръмп осъди идеята за превъзходството на бялата раса и призова за ограничаване на достъпа до огнестрелно оръжие за онези, к...

Президентът на САЩ нареди знамената на територията на цялата страна да бъдат спуснати наполовина в знак на съпричастност с жертвите на двете масови стрелби в Ел Пасо и Дейтън.

По-рано прокуратурата в щата Тексас обяви, че ще поиска смъртна присъда за стрелеца в търговския център на „Уолмарт“ - 21-годишния Патрик Крусиос.

Другият масов убиец от Дейтън - 24-годишният Конър Бетс, пък бил отстранен от училище преди няколко години заради планирани нападения, а сред деветте му жертви сега се оказаха сестра му и нейното гадже.

Националната асоциация на собствениците на огнестрелно оръжие в САЩ изрази в Туитър съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите при нападенията в Тексас и Охайо. "Нямаме намерение да участваме в политизирането на тези трагедии, но както винаги с радост ще участваме в търсенето на действащи решения", съобщи организацията.

Тежки обвинения към Тръмп в рамките на САЩ

Риана срещу Тръмп: В тази държава е по-лесно да се сдобиеш с Калашников, отколкото с виза

Доналд Тръмп осъди двете масови престрелки в Охайо и Тексас, при които загинаха най-малко 29 души през уикенда, заявявайки, че в САЩ ня...

Американският президент често е обвиняван, че "расистката му реторика вдъхновява белия тероризъм в САЩ". "Трябва да наречем белия национализъм с истинското му име - вътрешен тероризъм. Трябва да попитаме самия президент за мнението му за расисткото превъзходство на бялата раса", написа в Twitter Елизабет Уорън, водеща кандидатка на демократите за президент. Друг кандидат за президент от демократическата партия, Бето О'Рурк, чийто бивш окръг на Конгреса включва Ел Пасо, отиде по-далеч. "Президентът насърчава по-голям расизъм и не само расистката реторика, но и насилието, което толкова често я следва. За това е отговорен не само президентът Тръмп, но със сигурност той е човекът, който се ползва с най-голямо обществено доверие ... и е най-отговорен", каза О'Рурк в ефира на CNN.

Обвинения и извън пределите на САЩ

Смятаме случилото се за терористичен акт, насочен срещу мексиканско-американската общност и мексиканците в САЩ, заяви външният министър на Мексико Марсело Ебрард. Той добави, че мексиканските власти ще обмислят да повдигнат съответните обвинения пред съда и ще поискат, ако е необходимо, екстрадицията на извършителя на нападението в Ел Пасо. Шестима от 20-те загинали при нападението са мексиканци, а други седем мексиканци са сред 26-те ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com