Тръмп се готви да обяви извънредно положение, след като получи по-малко пари за стената

1064
Тръмп се готви да обяви извънредно положение, след като получи по-малко пари за стената
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп най-вероятно ще обяви извънредно положение в САЩ, за да може да заобиколи Конгреса и да си осигури толкова пари за прословутата си стена по границата с Мексико, колкото иска.

В официално съобщение Белият дом намекна за такъв вариант, с уточнението, че днес (15 февруари), от 17:00 часа Тръмп ще направи обръщение и ще разкрие намеренията си.

Новината идва, след като тази нощ българско време Конгресът прие компромисен закон, с който се осигурява бюджет за федералното правителство и предотвратява ново спиране на работата му, съобщи БГНЕС, цитирана от АФП.

Тръмп не се спира - стената по границата в Мексико се строяла, макар че няма такова нещо

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че по границата с Мексико вече се строи стената, която той обеща, независимо от факта, че с...

В Камарата на представителите документът беше гласуван с 300 срещу 128 гласа и веднага след вота беше изпратен за подпис от президента Доналд Тръмп, тъй като крайният срок на настоящото временно финансиране изтече в петък в полунощ източно време. Няколко часа по-рано, документът за финансирането на федералното правителство беше гласуван с мнозинство и от Сената.

В документа е отпусната сума за строеж на малка стена в определени райони по границата на САЩ с Мексико - финансиране от малко над 1,3 млрд. долара, което ще стигне за около 90 километра ограда, но не и поисканите от Тръмп 5.7 милиарда долара за голямо съоръжение.

Белият дом обяви, че Тръмп ще подпише закона, но ще се опита да използва правомощията си като президент, за да се сдобие с парите за стената, като обяви извънредно положение.

Евентуалното обявяване на извънредно положение открива нов фронт за конфронтация и създава някои от най-големите правни рискове за мандата на президента, пише АФП. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, заяви, че членовете на нейната група са "преглеждали възможностите" за това как да реагират на евентуален подобен ход от страна на Тръмп.

Има принципно споразумение за оградата на Тръмп в САЩ, но дали ще му се хареса?

Американският президент Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса относно въпроса с граничната сигурност. Това стана ...

"Обявяването на национално извънредно положение ще бъде беззаконие, груба злоупотреба с властта на президентството и отчаян опит да се отвлече вниманието от факта, че президентът Тръмп наруши основното си обещание - Мексико да плати за стената," заявиха Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер в изявление.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл заяви, че подкрепя президента, но няколко други сенатори от лагера на републиканците изразиха дълбоки резерви.

"Имам опасения относно прецедента, който би могъл да се създаде с използването на спешни действия за повторно набиране на средства", заяви в изявление сенаторът-ветеран Чак Грасли.

Сенатор Сюзън Колинс пък подчерта, че "би било грешка от страна на президента" да обяви извънредно положение, защото това ще "подкопае" важната роля на законодателите“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com