Тръмп се готви "да удуши финансово" кубинския режим

3315
Тръмп се готви "да удуши финансово" кубинския режим
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация се готвят да "удушат финансово" кубинския режим заради подкрепата на Хавана за венецуелския президент Николас Мадуро, пише американското издание Washington Examiner.

"Напълно готови сме да направим това", разкрива старши служител от администрацията във Вашингтон, пожелал анонимност при молба да прогнозира натиска, който САЩ възнамеряват да окажат на Куба.

САЩ допускат въвеждането на нови санкции срещу Куба

Държавният департамент на Съединените американски щати допуска разширяване на санкциите срещу Куба „в случай на нова информация&l...

Администрацията на Тръмп е намерила начин да упражни натиск в закон, който разрешава на американци, чиято собственост е била национализирана от комунистическата диктатура на Фидел и Раул Кастро, да съдят чуждестранните компании, управляващи имота им към настоящия момент.

Първоначално съдебните дела обхващат само малък брой случаи, насочени само към кубински структури, свързани със службите за сигурност на режима, но Вашингтон може да добави други чуждестранни компании към този списък "само за 2 седмици", според служителя на администрацията на Тръмп.

"Казахме им много ясно, че намерението ни е да създадем по същество напълно неприятна чуждестранна инвестиционна среда за Куба, да й окажем икономически натиск заради действията й във Венецуела", обяснява високопоставеният служител, цитиран от Агенция "Фокус".

Кубински ястреби харесват тази идея. Те настояват за агресивно прилагане на закона, за който се смята, че разрешава на около 200 000 души да търсят реституция от компании, които си партнират с режима.

САЩ ще санкционират чуждестранните институции, финансиращи Мадуро

САЩ ще наложат санкции на чуждестранните финансови институции, които финансират крайно левия венецуелски лидер Никола Мадуро. Това з...

Според сенатора от Флорида Марко Рубио, Тръмп няма голям избор, ако Държавният департамент на САЩ прецени, че това ще осигури напредък в постигането на американските национални интереси и ще ускори прехода на Куба към демокрация.

"Фирмите, които са заплашени, са пристанищата и много от операциите на хотелите, свързани с отчуждени имоти. Те генерират цялата си валута в Куба", казва Рубио.

Администрацията обмисля начини за оказване на натиск върху Хавана от ноември миналата година. Тогава съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън определи Куба и Венецуела като двама партньори в "тройката на тиранията" в Западното полукълбо, заедно с Никарагуа. През януари тази година държавният секретар Майк Помпео обяви нови мерки срещу властите в Хавана.

Европейските съюзници биха могли да се опитат да защитят своите компании от последиците от подобен ход от страна на Вашингтон, но Тръмп може да принуди корпорациите да следват неговите разпоредби поради опасения от последствия за операциите им в страната.

The Wall Street Journal: Долу ръцете от Венецуела

Подкрепата на международната общност за възстановяване на демокрацията във Венецуела стана още по-силна, след като на 23 януари Хуан Гу...

Тактиката може да изостри напрежението с европейските съюзници, които вече са разочаровани от подновяването на санкциите на САЩ срещу Иран, което до голяма степен е за тяхна сметка. Вашингтон обаче е силно мотивиран да избере пътя на борбата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com