Тръмп ще се опита да заобиколи Конгреса за действия срещу Иран

2482
Тръмп ще се опита да заобиколи Конгреса за действия срещу Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на Тръмп и нейните вътрешни политически съюзници полагат основите за евентуална конфронтация с Иран без изричното съгласие на Конгреса, пише Politico, цитирано от "Фокус".

През последните няколко месеца висшите служители в администрацията на президента дават да се разбере, че администрацията вече има законовите правомощия да предприеме военни действия срещу Иран, като се позовава на закон от преди почти две десетилетия, който първоначално беше предназначен да разреши започването на войната в Афганистан.

Херо Мустафа ще е новият посланик на САЩ в България

Херо Мустафа от Калифорния ще бъде новият извънреден и пълномощен посланик на САЩ в България, предаде БГНЕС. Г-жа Мустафа ще замени на ...

Като последен знак за нарастващо напрежение, съветникът по националната сигурност Джон Болтън предупреди Иран в интервю, проведено миналата седмица и публикувано в понеделник: "Те биха допуснали голяма грешка, ако се съмняват в решимостта на президента по този въпрос". В понеделник вечерта САЩ изпратиха още хиляда войници в региона за "отбранителни цели". И държавният секретар Майкъл Помпео пристигна в Тампа, където се намира квартирата на Централното командване, в понеделник вечер, за да обсъди "регионалните проблеми със сигурността". и текущи операции “, според говорител на Държавния департамент.

Развитието идва, когато Иран обяви, че има намерение да наруши основния елемент на ядрената си сделка с големи световни сили, надвишавайки количеството обогатен уран, позволено по силата на споразумението след 10 дни, ако европейските държави не се намесят, за да отслабят икономическия ефект от американските санкции. По същото време американските официални лица популяризираха видеозаписи и изображения, показващи военни, за които твърдят, че са ирански сили, които поставят експлозивни устройства на търговски петролни танкери.

Но дори и когато войнствените съветници на президента подчертаха предполагаемото зловредно поведение на Иран, служители на администрацията частно подчертаха, че директните военни действия остават много малко вероятни, ако няма иранско нападение срещу американски кораб или американски гражданин. Президентът, който провежда кампания срещу затъването на САЩ в ненужни чуждестранни войни, се смята за основното вътрешно препятствие за контраатака, заявиха официални представители, отбелязвайки, че Тръмп продължава да настоява за подобрено ядрено споразумение.

Тръмп подчерта в понеделник международната значимост на последните експлозии на танкери в интервю за списание Тime - омаловажавайки стойността на залива на Оман за доставките на петрол в САЩ и описвайки предполагаемите ирански агресивни актове като "много незначителни".

Китай предупреди САЩ за отваряне Кутията на Пандора в Близкия изток

Във вторник Китай предупреди за отваряне на "Кутията на Пандора" в Близкия изток, след като Съединените щати обявиха разполагането на о...

И все пак, заради тревогата на демократите и някои републиканци, Помпео предполага, че ако администрацията предприеме военни действия, тя може да се позове на закон на Конгреса от 2001 г., който разреши военният отговор на Америка на атаките от 11 септември. Попитан в неделя от CBS дали администрацията смята, че има правомощия да инициира военни действия, Помпео отговори: "Всяка опция, която разглеждаме, ще бъде напълно законна."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com