Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп съди Министерството на правосъдието за претърсването в Мар-а-Лаго

23 август 2022, 09:19 часа • 1552 прочитания

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от съдия да прекъсне разследването на файловете, иззети от дома му в Мар-а-Лаго, извършвано от Министерството на правосъдието. Със съдебен иск правният му екип пожела да бъде назначен независим адвокат, който да наблюдава документите, открити от агентите на ФБР по-рано този месец.

По данни на ФБР - на 8 август от имението на Тръмп във Флорида са били иззети 11 комплекта класифицирани файлове. Държавните глави на САЩ трябва да прехвърлят всички свои документи и имейли в правителствена агенция, наречена Национален архив, а ФБР разследва дали Тръмп не е боравил неправилно със записите, като ги е пренесъл от Белия дом в Мар-а-Лаго, след като напусна поста си през януари 2021 г.

Той отрече да е извършил каквото и да било нарушение и заяви, че документите са били разсекретени.

В документа от 27 страници, подаден в съд във Флорида, юридическият екип на Тръмп обвинява Министерството на правосъдието за претърсването. В иска пише, че те "просто искат (...) да търсят или политически полезни документи, или да подкрепят усилията да се попречи на президента Тръмп да се кандидатира отново".

ОЩЕ: Завръщането на Тръмп става все по-вероятно

"Президентът Доналд Джей Тръмп е лидер в първичните избори на Републиканците през 2024 г. и в общите избори през 2024 г., ако реши да се кандидатира", се казва още в документа.

"Правоохранителните органи са щит, който защитава американците", продължава искът. "Те не може да се използват като оръжие за политически цели. "Шокиращо агресивният ход" в Мар-а-Лаго на около две дузини агенти на ФБР е извършен "без разбиране за огорчението, което ще причини на повечето американци", заявиха адвокатите на Тръмп.

В кратко изявление Министерството на правосъдието заяви, че прокурорите са запознати с иска на Тръмп и ще отговорят в съда. "Заповедта за претърсване в Мар-а-Лаго беше разрешена от федерален съд при необходимото установяване на вероятна причина", заяви говорителят Антъни Коули.

Всичко това се случва, след като в понеделник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че до момента агентите са иззели над 300 документа с класифицирани обозначения от Тръмп, включително материали от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР.

Съдебните действия на Тръмп бяха заведени в понеделник в Уест Палм Бийч, Флорида, пред съдия, когото бившият президент номинира през 2020 г.

ОЩЕ: Тръмп: ФБР може да е подхвърлило улики по време на обиските

В кратко изявление Министерството на правосъдието (МП) заяви, че прокурорите са запознати с иска на г-н Тръмп и ще отговорят в съда. "Заповедта за претърсване в Мар-а-Лаго беше разрешена от федерален съд при необходимото установяване на вероятна причина", заяви говорителят Антъни Коули.
Това се случва, след като в понеделник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че до момента агентите са иззели над 300 документа с класифицирани обозначения от г-н Тръмп, включително материали от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР.
Съдебните действия на г-н Тръмп бяха заведени в понеделник в Уест Палм Бийч, Флорида, пред съдия, когото г-н Тръмп номинира за съдия през 2020 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес