Тръмп съди Министерството на правосъдието за претърсването в Мар-а-Лаго

1586
Тръмп съди Министерството на правосъдието за претърсването в Мар-а-Лаго
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп поиска от съдия да прекъсне разследването на файловете, иззети от дома му в Мар-а-Лаго, извършвано от Министерството на правосъдието. Със съдебен иск правният му екип пожела да бъде назначен независим адвокат, който да наблюдава документите, открити от агентите на ФБР по-рано този месец.

По данни на ФБР - на 8 август от имението на Тръмп във Флорида са били иззети 11 комплекта класифицирани файлове. Държавните глави на САЩ трябва да прехвърлят всички свои документи и имейли в правителствена агенция, наречена Национален архив, а ФБР разследва дали Тръмп не е боравил неправилно със записите, като ги е пренесъл от Белия дом в Мар-а-Лаго, след като напусна поста си през януари 2021 г.

Washington Post: ФБР е търсело в имението на Тръмп документи за ядрени оръжия

Служителите на ФБР са се надявали да открият секретни документи, свързани с ядрени оръжия по време на претърсването на имението на бивш...

Той отрече да е извършил каквото и да било нарушение и заяви, че документите са били разсекретени.

В документа от 27 страници, подаден в съд във Флорида, юридическият екип на Тръмп обвинява Министерството на правосъдието за претърсването. В иска пише, че те "просто искат (...) да търсят или политически полезни документи, или да подкрепят усилията да се попречи на президента Тръмп да се кандидатира отново".

ОЩЕ: Завръщането на Тръмп става все по-вероятно

"Президентът Доналд Джей Тръмп е лидер в първичните избори на Републиканците през 2024 г. и в общите избори през 2024 г., ако реши да се кандидатира", се казва още в документа.

"Правоохранителните органи са щит, който защитава американците", продължава искът. "Те не може да се използват като оръжие за политически цели. "Шокиращо агресивният ход" в Мар-а-Лаго на около две дузини агенти на ФБР е извършен "без разбиране за огорчението, което ще причини на повечето американци", заявиха адвокатите на Тръмп.

Главният прокурор на САЩ: Лично одобрих претърсването на дома на Тръмп

Главният прокурор на САЩ  заяви днес, че "лично е одобрил" претърсването на дома на Доналд Тръмп във Флорида. Мерик Гарланд п...

В кратко изявление Министерството на правосъдието заяви, че прокурорите са запознати с иска на Тръмп и ще отговорят в съда. "Заповедта за претърсване в Мар-а-Лаго беше разрешена от федерален съд при необходимото установяване на вероятна причина", заяви говорителят Антъни Коули.

Всичко това се случва, след като в понеделник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че до момента агентите са иззели над 300 документа с класифицирани обозначения от Тръмп, включително материали от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР.

Съдебните действия на Тръмп бяха заведени в понеделник в Уест Палм Бийч, Флорида, пред съдия, когото бившият президент номинира през 2020 г.

ОЩЕ: Тръмп: ФБР може да е подхвърлило улики по време на обиските

В кратко изявление Министерството на правосъдието (МП) заяви, че прокурорите са запознати с иска на г-н Тръмп и ще отговорят в съда. "Заповедта за претърсване в Мар-а-Лаго беше разрешена от федерален съд при необходимото установяване на вероятна причина", заяви говорителят Антъни Коули.
Това се случва, след като в понеделник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че до момента агентите са иззели над 300 документа с класифицирани обозначения от г-н Тръмп, включително материали от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР.
Съдебните действия на г-н Тръмп бяха заведени в понеделник в Уест Палм Бийч, Флорида, пред съдия, когото г-н Тръмп номинира за съдия през 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка