Учени създадоха нанопрепарат, който убива раковите клетки в млечните жлези

9034
Учени създадоха нанопрепарат, който убива раковите клетки в млечните жлези
Снимка: Thinkstock

Американски учени са разработили нанопрепарат, който въздейства директно върху агресивните ракови клетки на млечните жлези без странични ефекти за организма. Резултатите от изследванията са публикувани през юни в списание „Advanced Therapeutics“.

Учени от университета в Арканзас, ръководени от доцентът в Катедрата по химия и биохимия Хасан Бейзави, твърдят, че веществото е ефективно срещу най-агресивния и смъртоносен злокачествен тумор на гърдата.

Вижте какво предпазва от рак на гърдата

Медици са изяснили, че употребата на повече зехтин и преминаването на средиземноморска диета значително снижават вероятността жената да...

Той не съдържа нито един от трите вида рецепторни протеини - естроген, прогестерон и човешки епидермален растежен фактор II. Това означава, че не може да се лекува с терапия, насочена към рецепторите. Химиотерапията също невинаги помага, тъй като този рак бързо образува метастази в цялото тяло и най-често изисква хирургическа интервенция.

"С изключение на рак на кожата, ракът на гърдата е най-честата форма на рак при американските жени", каза Бейзави. „Както знаем, хиляди жени умират от рак на гърдата всяка година. Пациентите с тройни отрицателни клетки са особено уязвими, поради токсичните странични ефекти от единственото одобрено лечение за този вид рак. Решихме този проблем чрез разработване на съвместна формула, която е насочена към раковите клетки и няма ефект върху здравите клетки. "

По своята химическа структура препаратът принадлежи към нов клас наноматериали, наречени органометални рамки с лиганди. Лигандите са молекули, които са свързани с други молекули чрез взаимодействия между донор и приемник.

Лабораторията „Бейзави“ вече няколко години разработва методи за фотодинамична терапия като по-безопасна алтернатива на химиотерапията и хирургическата намеса.

Руснаци създали лекарство срещу рак на гърдата

Изследователи от биотехнологичната корпорация BIOCAD са стигнали до етап на предклинични изследвания на препарат срещу рак на млечната ...

Методът се основава на неинвазивен подход, основан на действието на фотосенсибилизиращите вещества. При облъчване със светлина те генерират активни форми на кислород, които убиват раковите клетки, без да причиняват вреда на нормалните клетки. Този метод има значително по-малко странични ефекти в сравнение с химиотерапията.

Изследователите също така са проучили и възможностите за комплексно използване на нова система за доставяне на лекарства с помощта на магнитно-резонансна терапия (МРТ) и флуоресценция, която може да проследява движението на лекарства в тялото и да следи напредъка на лечението.

Авторите вярват, че разработеният от тях метод ще премахне химиотерапията, на каквато днес се подлагат 80 % от пациентите с този вид рак на гърдата. В терапията се използват силно токсични лекарства - антрациклини и доксорубицин, които имат изключително негативен ефект върху сърцето и много други сериозни странични ефекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com