В напредналите икономики вярват повече на Си Цзинпин, отколкото на Тръмп

2333
 В напредналите икономики вярват повече на Си Цзинпин, отколкото на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Отрицателните възприятия за Китай се покачиха през последната година в много напреднали икономики, достигайки рекордни нива в редица страни, включително Великобритания, Германия и Австралия, установи проучване на Pew Research Center.

Докато все по-неблагоприятното мнение към Китай се ръководи до голяма степен от убеждението, че страната не се е справила добре с пандемията на коронавируса, при Америка положението е дори още по-лошо.

Проучването е проведено в 14 държави между 10 юни и 3 август, като 14 276 респонденти са запитани дали имат положителна или отрицателна гледна точка за Китай, колко добре смятат, че Китай е постъпил в борбата с пандемията и дали имат доверие в китайския президент Си Цзинпин да постъпи правилно по отношение на световните дела.

Китайският президент отговори на Тръмп за обвиненията заради коронавируса

В речта си пред Общото събрание на ООН, което се провежда в онлайн формат, китайският президент Си Дзинпин решително защити политиката ...

Мнозинството във всяка страна има негативни възгледи за Китай , вариращи от 86% в Япония и 85% в Швейцария, които поддържат това мнение, до 62% в Италия. Испанците имат подобно отношение като своите братовчеди от Средиземно море, тъй като 63% от испанците са имали негативно мнение.

Силно негативното мнение на Австралия за Китай - 81% са на това мнение - е за отбелязване, тъй като това число представлява промяна в мнението на австралийците. През последните няколко години страната имаше положително мнение за Китай за Китай, модел, който беше валиден и за Холандия и Обединеното кралство.

В Австралия, Обединеното кралство, Германия, Холандия, Швеция, САЩ, Южна Корея, Испания и Канада негативните възгледи достигнаха най-високите си точки, откакто центърът започна да анкетира тази тема преди повече от десетилетие.

Въпреки че през последното десетилетие възприятията за Китай обикновено се движат в отрицателна посока, тази тенденция рязко се ускори през последната година, вероятно поради пандемията на коронавируса, възникнала там.

В 14-те страни 61% казват, че смятат, че Китай е свършил лошо работата си с избухването на болестта, срещу 37%, които смятат, че страната е свършила добра работа. Единствената друга страна, в която мнозинството смята, че Китай е свършил лоша работа, са Съединените щати, където 84% са имали негативно възприятие за начина, по който се е справяла с болестта.

Си Дзинпин призова китайците да не разхищават храна

Китайският президент Си Дзинпин призова гражданите да проявяват сдържаност по отношение на консумацията на храна и разхищаването ѝ. Тов...

За разлика от това, анкетираните са имали предимно благоприятна представа за това как Европейският съюз, Световната здравна организация и техните собствени държави са се справили с пандемията: 60% смятат, че ЕС е свършил добра работа, 63% смятат, че СЗО го е направила, и 73% средно мислят така за собствената им страна.

Китайският президент Си Цзинпин също се срина рязко в оценките за благосклонност, като най-малко седем на всеки десет респонденти от всяка страна заявиха, че не са му имали доверие да направи правилното нещо по отношение на световните дела. Холандия имаше най-малко неблагоприятното мнение за президента, като 70% заявиха, че му нямат доверие - въпреки че този резултат представлява увеличение със 17 процента спрямо миналогодишния резултат.

Японците бяха най-критични: 84% от японците заявиха, че нямат доверие в него. В САЩ очевидно са променили мнението си през последната година, като 27% от хората са променили положителното си мнение в отрицателно.

Въпреки това Си Цзинпин не е най-малко популярният световен лидер. В повечето анкетирани страни хората вярват повече на китайския лидер, отколкото на американския президент Доналд Тръмп . Например 78% от германците не са имали доверие в китайската премиера, докато 89% са казали същото за Тръмп.

Като цяло сред анкетираните държави 83% от анкетираните нямат доверие на Тръмп, 78% нямат доверие на Си и 73% нямат доверие на руския президент Владимир Путин. За разлика от тях, мнозинство от 76% са имали доверие в германския канцлер Ангела Меркел, а 62% са имали положително мнение за френския президент Еманюел Макрон. Отношението към британския премиер Борис Джонсън беше повече „на кантар“: 48% заявиха, че имат доверие в него, срещу 46%, които се изказаха отрицателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com