В Орландо не приемат хомосексуални да дарят кръв за пострадалите от стрелбата в гей бара

1803
В Орландо не приемат хомосексуални да дарят кръв за пострадалите от стрелбата в гей бара
Снимка: Getty Images/Guliver

В Орландо хомосексуални, които искаха да помогнат на пострадалите оцелели след стрелбата в гей бар Pulse, дарявайки кръв, не могат да го направят. Даването на кръв от хомосексуални е забранена от федералния закон.

В същото време хиляди се събраха на мястото на създаването на движението за гей права - пред прочутия гей бар Стоунуол в нюйоркския квартал Гринич вилидж, предаде БГНЕС.

Атаката в Орландо не е била подготвяна извън САЩ

Отношението към хомосексуалните хора е основната причина за масовото убийство в Орландо. Това заяви президентът на САЩ Барак Обама в ...

Всичко започва със серия от яростни сблъсъци между хора от ЛГБТ общността и нюйоркски полицаи, които започват на 28 юни 1969 година и продължават няколко дни. Счита се, че тези бунтове са обединили гейове и лесбийки и дават началото на борбата им за отстояване на техните права и на движението отстояващо т. нар. "гей прайд" /гей гордостта/ с гей паради. Навремето на гейове е било забранено да се сервира алкохол, а самите не са имали право да танцуват по двойки в заведенията. Ето защо полицията прави редовно хайки по местата, където се събират хомосексуалисти.

Събралите се сега хора искаха да изразят своята солидарност и съпричастност с жертвите и пострадалите от куршумите на стрелеца Омар Матийн. И до момента, въпраки, че ИД пое отговорност за стрелбата, най-вероятната според криминалистите версия за мотивацията на това клане е омраза към хомосексуалистите. За момента се приема, че става дума за единак, който е решил да раздава собствена справедливост, а не за акция, съгласувана или подготвена от ИД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com