Вашингтон обясни защо изгони руските дипломати

7049
Вашингтон обясни защо изгони руските дипломати
Снимка: Getty Images/Guliver

Дипломатите от руската мисия при ООН в Ню Йорк "са злоупотребили с привилегията си на пребиваване". Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, за да обясни решението на Вашингтон да ги експулсира от страната, отбелязва американското издание The Washington Examiner, цитирано от "Фокус".

"Започнахме процес на експулсиране на 12 разузнавателни агенти от руската мисия в ООН, които са злоупотребили с привилегията си за пребиваване в САЩ", подчерта Науърт.

Москва: Изгонването на руските дипломати няма да остане без отговор

"Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелс...

Страната ще трябва да напуснат и 48 други длъжностни лица от Русия. Закрито ще бъде и руското консулство в Сиатъл, а причината за избора му е близостта му до подводна база. Експулсирането на руските дипломати от САЩ част от по-широкия отговор на Запада на отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление в британския град Солзбъри - инцидент, за който правителството на британския премиер Тереза Май обвини директно президентът на Руската федерация Владимир Путин.

"Предприемаме тези действия, за да демонстрираме своята непоклатима солидарност с Обединеното кралство и да предизвикаме сериозни последици за Русия заради продължаващите й нарушения на международните норми", обясни говорителят на Държавния департамент.

"Използвано е химическо оръжие в границите на един от нашите най-близки съюзници", заяви в понеделник посланикът на САЩ при ООН Ники Хейли. "Тук, в Ню Йорк, Русия използва ООН като сигурно убежище за опасни действия в собствените ни граници. Днес САЩ и много от нашите приятели изпращат ясно послание, че няма да се противопоставяме на неправомерното поведение на Русия", допълни американският дипломат.

В рамките на неотдавнашно заседание на Съвета за сигурност, свикано за обсъждане на случая "Скрипал", Хейли бе предупредила: "Ако не предприемем незабавни конкретни мерки, за да се справим с това сега, Солзбъри няма да бъде последното място, където виждаме употреба на химически оръжия. Такива може да бъдат използвани тук, в Ню Йорк, или в градовете на всяка страна от този съвет. Това е определящ момент".

САЩ и 14 държави от ЕС гонят руски дипломати

14 страни от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени с нервно-парал...

Руските власти отричат отговорността, като вместо това твърдят, че Великобритания е инсценирала престъплението, за да саботира усилията на Кремъл да подобри връзките си със Западна Европа, които се изостриха след анексията на Кримския полуостров.

"Най-вероятният източник на произход на това химическо вещество са страните, които от края на 90-те години на миналия век извършват интензивно изследване на тези оръжия, включително Великобритания", коментира по-рано Василий Небензя, руският посланик в ООН, каза пред Съвета за сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стотици арестувани в САЩ по време на студентските протести (ВИДЕО)

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чуждестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com