Вашингтон планира евакуация на хиляди афганистанци, помагали на САЩ

3077
Вашингтон планира евакуация на хиляди афганистанци, помагали на САЩ
Снимка: iStock/Guliver

Администрацията на Джо Байдън планира да евакуира десетки хиляди афганистански преводачи и други, които са работили с американски сили по време на войната, докато техните заявления за влизане в САЩ се обработват, съобщи сайтът „A News”.

Високопоставен служител от администрацията заяви, че през последните дни се е ускорила работата по преместването на афганистанци и техните семейства, които са помагали на американците по време на почти 20-годишната война. Планира се те да бъдат преместени в други държави или в САЩ.

Администрацията възнамерява да извърши евакуацията по-късно това лято, вероятно през август, твърди служител, запознат с обсъжданията.

Източници на агенцията уточняват, че няма договорена държава или държави за планираното временно преместване. Евакуацията на афганистанци на територия на САЩ обаче е трудна процедура, тъй като може да се окаже, че тези кандидати за виза са с повече права, отколкото вече проверените желаещи.

Германия ще разреши спора със САЩ за „Северен поток-2”

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер допуска, че конфликтът със САЩ около строителството на газопровода „Северен ...

Администрацията е започнала да очертава кръга от преводачи, които да бъдат преместени извън Афганистан, преди САЩ да приключат с изтеглянето си от страната до 11 септември, каза високопоставен служител в администрацията.

Тези лица вече са стартирали процедура за кандидатстване за специални имигрантски визи, достъпни за афганистанци, които са работили със Съединените щати. Усилията за тяхното преместване ще бъдат в съответствие с консулското законодателство на САЩ и ще бъдат координирани с Конгреса.

Белият дом планира различни сценарии, включително "допълнителни възможности за преместване или евакуация", ако е необходимо.

Въоръжените сили на САЩ и НАТО трябва да се изтеглят окончателно от Афганистан до 11 септември. В тази връзка администрацията на Байдън е изправена пред засилен натиск от страна на законодатели, ветерани и други да евакуират хиляди афганистанци, които са работили като преводачи или са помагали по друг начин на американските военни операции там през последните две десетилетия.

„Ние имаме моралното задължение да защитим нашите смели съюзници, които поставят живота си на опасност вместо нас, и работихме от месеци, за да ангажираме администрацията и да се уверим, че има план с малки конкретни резултати“, заяви републиканският представител Питър Майер.

САЩ с ограничения към 5 китайски компании заради принудителен труд

САЩ забраниха вноса на материали за слънчеви панели от китайска компания и постави търговски ограничения на четири други в четвъртък за...

В края на май стана ясно, че САЩ правят спешни планове за евакуация на афганистанци, които са работили за американската армия преди изтеглянето на войските си през септември, припомня БГНЕС.

Генерал Марк Мили заяви, че „значителен“ брой местни преводачи и други сътрудничили на САЩ и съюзниците афганистанци могат да станат мишена на талибаните.

"Ние признаваме, че има немалък брой афганистанци, които подкрепиха Съединените щати и коалицията и че те биха могли да бъдат изложени на риск", каза генерал Мили.

„Много важна задача е да гарантираме, че ще направим необходимото, за да осигуримтяхната защита и, ако е необходимо, ще ги изведем от страната”.

Около 18 000 афганистански граждани са кандидатствали за американски имиграционни визи по специална програма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com