Вече има прогнози какво ще стане с планетата след излизането на САЩ от Парижкото споразумение

17519
Вече има прогнози какво ще стане с планетата след излизането на САЩ от Парижкото споразумение
Снимка: Thinkstock

Изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата "в най-лошия случай" може да доведе до увеличаването на средните температури с 0,3 градуса по Целзий до края на века, предупредиха от ООН.

Ръководителят на Департамента за атмосферни изследвания и околна среда към Световната метеорологична организация (СМО) Деон Тербланш посочи обаче, че засега последствията от действията на Тръмп остават относително неясни, пише БГНЕС.

Париж на цветен протест срещу климатичното решение на Тръмп (СНИМКА)

Сградата на кметството в Париж беше осветена в зелен цвят и остана така цяла нощ. Светлината върху фасадата е знак на разочарованието и...

"Не сме извършили нови изчисления за една вечер, но има данни, че в най-лошия случай ще бъде 0,3 градуса. Това е най-лошият вариант и по всяка вероятност няма да се осъществи", каза Тербланш, имайки предвид възможно покачване на температурите. По думите му все още е рано да се правят прогнози за последствията от решението на Тръмп.

В рамките на Парижкото споразумение за климата от 2015 година беше договорено да се поддържа покачването на средните температури на планетата под 2 градуса по Целзий.

Иначе решението на Доналд Тръмп САЩ да излезе от споразумението не означава, че това ще се случи моментално. Съгласно член 28 от договора има възможност за оттегляне на дадена страна по всяко време след изтичането на три години от датата, на която Парижкото споразумение е влязло в сила за дадена страна.

"Споразумението влезе в сила на 4 ноември 2016 година за САЩ. Това означава, че процедурата по оттегляне може да бъде задействана най-рано на 4 ноември 2019 година, а самото оттегляне ще стане факт най-рано една година след това", коментира българският евродепутат Андрей Ковачев, който се позова на информация от Европейската комисия.

Юнкер: Оттеглянето от Парижкото споразумение ще отнеме на САЩ години

Европа трябва ясно да каже на САЩ, че оттеглянето от Парижкото споразумение за климате не е лесен процес и пълното напускане на сделкат...

Междувременно и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни се включи в хора от гласове на лидери от Стария континент и цял свят, които изразиха разочарование от Тръмп. "Pacta sunt servanda (лат. - Договорите трябва да се спазват]. Парижкото споразумение трябва да бъде спазено. Това е въпрос на доверие и лидерство. Тези, които избират да останат извън споразумението, ще пропуснат историческа възможност за гражданите, икономиката и планетата. ЕС ще продължи да води усилията срещу изменението на климата и да бъде световен център за привличане на инвестиции, иновации и технологии, създавайки нови работни места и повишавайки конкурентоспособността", заяви Таяни.

Какво прави ЕС

Досега Европейският съюз започна работа по общо три законодателни мерки, с които да приложи договореностите от Парижкото споразумение за климата. Първата е реформата на пазара за въглеродни емисии, втората е изготвяне на Регламент за споделяне на усилията за постигане целите за 2030 година, а третата е  Регламента за включването на емисиите и поглъщанията на парникови газове от земеползването, промените в земеползването и горското стопанство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка