Властите в САЩ използват струната "страх" заради криптирането на телефони

2882
Властите в САЩ използват струната "страх" заради криптирането на телефони
Снимка: Getty Images/Guliver

Атентатите на 13 ноември във Франция нямаше да се осъществят без използването на средства за кодирана комуникация, което е позволило на джихадистите да избегнат контрола. Това обясни в интервю ръководителят на американската агенция за разузнаване АНС, предаде БГНЕС.

Директорът на Агенцията за национална сигурност Майкъл Роджърс е потвърдил, че при организирането на координираните атаки джихадистите са използвали технологии за шифроване на информацията. Според него това е попречило на разузнавателните служби да попаднат на следите им. "Ако това бе известно, нямаше да ги има атентатите от 13 ноември в Париж", каза той.

Заради атентата в Турция няма да има среща за мигрантската криза на европейско ниво

Съвещанието в Брюксел за мигрантската криза, което трябваше да се проведе преди започващия днес (18 февруари) Европейски съвет, се отме...

Публикуването на това интервю на директора на АНС идва в момент на конфликт между американското правителство и технологичните компании, начело с Apple по въпроса за защитата на личните данни, складирани в телефоните, които се считат за непробиваеми. Apple отказа да изпълни "безпрецедентното искане" на американски съдия да даде достъп на ФБР до шифрованото съдържание на "iPhone"-а на един от извършителите на стрелбата в Сан Бернардино. Тя бе извършена в началото на декември в Калифорния, като жертвите бяха 14.

Майкъл Роджърс каза, че е за криптирането що се отнася до сигурността в интернет, но когато има телефонни апарати, които не могат да бъдат декриптирани дори и с намесата на правосъдието, това пречи на работата на службите за борба с тероризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка