Вътрешната война в Русия се засилва

5100
Вътрешната война в Русия се засилва
Снимка: Getty Images

Убийството в Москва на дъщерята на влиятелния руски имперски идеолог Александър Дугин потвърди, че войната на Кремъл срещу Украйна се отразява и в Русия. ФСБ, руската служба за сигурност, бързо обвини украински агенти за нападението в Москва, но това може да има за цел да прикрие нещо още по-сериозно за режима. Това пише Януш Бугайски - старши сътрудник във фондация "Джеймстаун" във Вашингтон, в анализ на последните събития от Русия, предава БГНЕС.

Има три възможни обяснения за убийството на Даря Дугина, като всички те засилват вътрешната криза в Кремъл: украинска атака, разрастващо се въоръжено въстание или вътрешна борба за власт. Киев отрича каквото и да е участие в атентата в Москва, въпреки че обвиненията на ФСБ всъщност ще повишат уважението към способностите на украинските специални сили и ще повдигнат морала в страната. Дъщерята на Дугин беше пропагандистка по държавната телевизия, която яростно подкрепяше убийството на украински цивилни и ще бъде разглеждана като основателна мишена.

Анализ: Въпросът е кой е готов да плати и пожертва повече, за да спечели войната в Украйна?

Ключовото постижение на Запада в противопоставянето на Русия е, че светкавично се обедини в знак на солидарност с Украйна, удари Москва...

Целта на руския президент Владимир Путин да обвини Киев може би е да създаде предпоставки за масова военна мобилизация - стъпка, която той досега избягваше, защото това би било признание за военен провал. Москва няма достатъчно способни новобранци, тъй като военните загуби продължават да нарастват, а масовата мобилизация ще постави икономиката на военна основа, за да се насочат повече ресурси към производството на оръжия.

Кремъл предпочита да обвини външен враг за взривяването на автомобила в Москва, отколкото да признае възможността за вътрешен бунт или борба за власт вътре в Москва. Всеки от тези два сценария би направил предполагаемо непобедимия "вертикал на властта" да изглежда уязвим. Скоро след убийството на Дугина група, стилизираща се като Национална републиканска армия, пое отговорност за нападението и заяви, че то е част от продължителна кампания за сваляне на режима на Путин.

ОЩЕ: Версиите за смъртта на Дария Дугина: Замесени ли са руските тайни служби? 

Взривяването на автомобила е най-драматичният инцидент до момента, но сенчестата война вътре в Русия се засили през последните седмици, като от различни региони бяха съобщени десетки случаи на саботажи и палежи. Бомбардирането на складове за оръжие и гориво в близост до украинската граница очевидно е дело на украинските специални сили, но ударите срещу офиси за набиране на военнослужещи в отдалечени региони, дерайлирането на военни влакове и други саботажи изглежда са дело на разрастващо се вътрешно съпротивително движение.

Версиите за смъртта на Даря Дугина: Замесени ли са руските тайни служби?

Руските политици и пропагандатори реагираха на смъртта на Даря Дугина, дъщерята на ултранационалиста и идеолог на "новия (руски) свят" ...

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Трето обяснение за нападението в Москва е изострянето на борбата за власт сред политическия и икономическия елит на Русия. Приближените на Путин в сферата на сигурността може би изпращат сигнал на бойци като Дугин да останат в крак с Кремъл и да не критикуват воденето на войната. Вътрешноелитната опозиция може да се раздели все повече на ястреби, които искат пълномащабна война с Украйна, и фракции, които се стремят към намаляване на военните действия и примирие с Киев, за да се облекчат международните санкции и да се предотврати по-нататъшен икономически упадък. Убийството може да е сигнал от страна на Путин към всички фракции да не се противопоставят открито на политиката на Кремъл или да бъдат подложени на насилствени чистки.

Независимо от мотивите и действащите лица, убийството на Дугина се случи именно в Русия. От началото на войната режимът се опитва да омаловажи въздействието на своята "специална военна операция" върху икономиката и обществото на страната. Но тъй като сега гражданите осъзнават, че и самата Москва не е застрахована от бомбардировки, чувството на страх и несигурност ще нараства, а пропагандата на Кремъл за успех ще става все по-празна. Нещо повече, опитите за пълна мобилизация с цел разширяване на войната могат да имат обратен ефект, като засилят съпротивата срещу режима. Най-лошата новина за Кремъл би била комбинация от трите заплахи - украинска, вътрешна и системна - в условията на ускоряващ се икономически спад и ескалиращи военни загуби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com