Във Вашингтон останаха шокирани от зетя на Ердоган

12897
Във Вашингтон останаха шокирани от зетя на Ердоган
Снимка: Getty Images/Guliver

Зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, когото той назначи за министър на икономиката преди девет месеца, проведе серия от катастрофални срещи със стотици американски инвеститори, определени от някои от тях за най-лош вариант на среща на такова равнище с министър на икономиката, пише вестник „Таймс“.

41-годишният Берат Албайрак отпътува за Вашингтон в края на миналата седмица, за да се опита да вдъхне живот на турската икономика и валута, които са в упадък, откакто 65-годишният Ердоган получи огромни правомощия и централизира почти цялата власт в ръцете си.

Партията на Ердоган иска касиране на изборите

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган представи извънредно обжалване кметските...

Турските медии, на които е поставен намордник, до голяма степен приветстваха пътуването като успех, фокусирайки се върху разговорите на Албайрак вчера с президента Тръмп и с неговия зет Джаред Къшнър, в които те изтъкват, че ще утроят търговията между двете страни до 75 млрд. долара.

Въпреки това, един инвеститор е заявил пред „Файненшъл таймс“, че това е "едно от най-лошите представяния на един финансов министър, което някога съм виждал". Друг казал пред „Аксиос“, новинарски сайт, че „никога не са виждали някой, който да е толкова неподготвен“. Един мениджър на фонд определи случилото се като „пълен цирк“.

Турската лира загуби почти 30% от стойността си, откакто миналата година Ердоган промени съществуващата парламентарната система към изпълнителна президентска власт, отчасти провокирана от безрезултатните му срещи с инвеститорите в Лондон миналия май, когато обяви, че планира да овладее инфлацията чрез потискане на лихвените проценти - ход, който е срещу цялата икономическа ортодоксалност.

Пътуването на Албайрак може би се е объркало и протекло зле отчасти заради разгорещените сблъсъци на местните избори на 31 март в Истанбул, които, както изглежда, са спечелени от Екрем Имамоглу от основната светска опозиционна партия. Партията на Ердоган поиска преразглеждане и подаване на жалба за анулиране и повторно провеждане на изборите.

The Wall Street Journal: Местните избори в Турция са критичният тест на Ердоган

Изборите на кметове и други областни ръководители в страната, обхваната от икономическа криза, са критичен тест за турския президент Ре...

Атила Йесилада, съветник за Турция в Global Source Partners, компания за финансови анализи, заяви: "Албайрак е попаднал в клопката от изборната криза - ако неговият шеф му каже, че резултатите могат да бъдат анулирани, всички икономически реформи ще трябва да се отложат."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка