Във Венецуела страстите се нагорещяват

1072
Във Венецуела страстите се нагорещяват
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обеща да не позволи „парламентарен преврат” в страната. Той заяви това пред свои поддръжници до президентския дворец, предаде БГНЕС.

По-рано вчера (25 октомври) в парламента на страната, контролиран от политическите опоненти на президента, реши да разгледа възможността за отстраняването му от власт. Народните представители гласуваха "за започване на процеса срещу Николас Мадуро" и гарантираха, че парламентарна комисия ще започне да проучва "възможна наказателна и политическа отговорност, както и отстраняването от поста" на държавния глава.

Съдът спря референдум във Венецуела за отстраняване на Мадуро

Вторият етап от подготовката за референдум във Венецуела за предсрочно прекратяване пълномощията на президента Николас Мадуро се отлаг...

"Във Венецуела никога не е имало парламентарен преврат и ние няма да позволим това да стане в какъвто и да е вид”, заяви Мадуро. „Нека десните да знаят това”.

Президентът обеща, че лично ще вземе участие в подготовката на диалог между правителството и опозицията, който е насрочен за 30 октомври, и призова политическите си привърженици да не се поддават на шантажа на „крайнодесните от Маями”. „За нас диалогът няма алтернатива", каза Мадуро.

Новото усложняване на политическата криза във Венецуела се дължи на решението на Националния избирателен съвет да отложи за неопределено време втория етап от подготовката за референдума за предсрочно прекратяване на правомощията на Мадуро, насрочен преди това за 26 -28 октомври. Това решение беше взето миналата седмица на основата на съдебни решения в редица региони заради обвинения в нарушения, приписвани на опозицията в първата фаза на референдума. Това става независимо от факта, че по-рано подписите за референдума бяха признати за валидни от властите.

Във втората фаза на референдума политическите опоненти на президента ще се нуждаят от подкрепата на около 4 милиона граждани, които имат избирателно право. Вероятността плебисцитът да не се проведе до края на годината е изключително висока. Изпълнителната власт, начело с Мадуро, прилага всевъзможни процедурни хватки, за да отложи референдума поне до 10 януари 2017. Ако това се случи по-късно, дори и в случай на отстраняване на държавния глава от властта, за оставащите две години на мандата властта ще се поеме от назначения от Мадуро вицепрезидент.

Венецуела поиска официално извинение от Испания за „геноцида” след откриването на Америка

Венецуелският президент Николас Мадуро поиска от Испания официално извинение пред народите на Америка за „геноцида”, извърш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка