Зеленски и Полша заедно срещу Тръмп: Добро и лошо ченге за оръжието за Украйна

5804
Зеленски и Полша заедно срещу Тръмп: Добро и лошо ченге за оръжието за Украйна
Снимка: Getty images/Guliver

"Ако Украйна претърпи поражение на бойното поле, това ще бъде отговорност на Майк Джонсън". С тези думи полският външен министър Радослав Сикорски се обърна към председателя на долната камара на американския Конгрес (Камарата на представителите). Сикорски настоя Джонсън да разреши гласуването за одобряване на така необходимата помощ за Украйна, като предупреди, че ще понесе отговорност, ако Русия победи, предаде АФП.

"Отново се обръщам лично към председателя на долната камара Майк Джонсън. Моля, оставете демокрацията да поеме своя път. Моля, нека да подложим това на гласуване", заяви Сикорски по време на посещението си във Вашингтон: Сенатът на САЩ одобри 60 млрд. долара помощ за Украйна, предстои по-трудното

"Бих искал той да знае, че целият свят наблюдава какво ще направи. И ако тази помощ за Украйна не мине и Украйна претърпи поражения на бойното поле, това ще бъде негова отговорност", каза той в Атлантическия съвет преди среща с държавния секретар Антъни Блинкен.

Зеленски даде рамо на Джонсън

Въпреки безизходицата в Конгреса обаче, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че наскоро е разговарял с Джонсън и се чувства оптимист, че финансирането в крайна сметка ще бъде прието.

"Джонсън каза, че ще направи всичко възможно, за да подкрепи Украйна, и че е на наша страна, и че разбира колко са героични нашият народ и нашите войници", каза украинският президент.

Джонсън ръководи крехкото републиканско мнозинство в Камарата на представителите и отказва да подложи на гласуване т.нар. допълнителен законопроект за финансиране за Украйна. Джонсън, считан за абсолютно протеже на Доналд Тръмп, който отново се е устремил към Белия дом, подкрепи бившия президент в опита му да обвърже парите за Украйна, Израел и Тайван с дебата за мерките срещу миграцията от Мексико. Многократно от Демократическата партия обвиниха Джонсън, че играе твърдно по свирката на Тръмп по въпроса - а Тръмп не иска решение, за да не се счете то за политическа победа за Джо Байдън. Бившият американски президент отдавна критикува американската помощ за Украйна - позиция, която съответства на неговите външнополитически възгледи от типа "Америка на първо място". Той заяви, че ще успее да договори мир в Украйна в рамките на 24 часа, ако пак стане президент на САЩ, въпреки че не уточни как ще стане това: Няма пари за Киев: Конгресмените в САЩ решиха да почиват, докато Украйна се мъчи на фронта

Тръмп е човекът, помагащ на Путин

"Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще се противопостави на волята на американските граждани, ако подкрепи Русия в нейната тотална война срещу Украйна". Това заяви Зеленски в интервю за CNN, предаде БГНЕС.

Зеленски заяви, че Тръмп не разбира истински Владимир Путин, защото САЩ никога не са воювали пряко с Русия. "Не мисля, че той разбира, че Путин никога няма да спре", каза украинският лидер.

Зеленски се спря и на безизходицата по отношение на американската помощ, като заяви, че Украйна не само няма да може да предприеме нови контрадействия, но вероятно ще се бори да защити сегашните си позиции. Оценките му съвпадат с тези на други украински и американски официални лица, които твърдят, че липсата на военна помощ от САЩ пряко е допринесла за влошаването на украинските позиции на бойното поле. Американският президент Джо Байдън директно каза, че заради това украинците е трябвало да отстъпят от Авдеевка: Зеленски: В Авдеевка 7 руснаци плащаха с живота си за смъртта на 1 украинец

Украинският държавен глава коментира и твърдението на американския сенатор Джей Ди Ванс, откровен противник на американската помощ за Украйна, който заяви, че изходът от войната няма да се промени, дори ако Конгресът най-накрая приеме допълнителна помощ.

"Ванс не разбира какво се случва тук, за да го разбере, трябва да дойде на фронтовата линия, за да види какво се случва без тази помощ. И той ще разбере, че милиони хора ще бъдат убити", каза Зеленски.

"Бог да благослови това, че нямате война на ваша територия", добави президентът на Украйна: Срам ме е, че съм западняк! Чуждестранен доброволец-медик съсипа Запада заради помощта за Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com