Анализ: Европа рискува търговска война с Китай в "много опасна област"

5282
Анализ: Европа рискува търговска война с Китай в "много опасна област"
Снимка: iStock

В разгара на инвазията на китайските електромобили председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви на 13 септември антисубсидийно разследване срещу вноса от Китай. Това е стъпка, която рискува да прерасне в търговска война, пише Politico в свой анализ.

"Световните пазари сега са наводнени от по-евтини китайски електромобили, а цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии", заяви Фон дер Лайен в годишната си реч за състоянието на ЕС. "Това изкривява нашия пазар", констатира председателят на Еврокомисията.

Залогът не може да бъде по-голям. Мащабните инвестиции на Китай го превърнаха в доминиращ производител на технологията за батерии, която захранва екологично чистите автомобили. Прогнозите са, че само през 2023 г. световните продажби на електрически превозни средства ще нараснат с близо една трета до почти 14 милиона броя на стойност 560 милиарда долара. А без лоялна конкуренция ЕС смята, че неговата индустрия губи.

Още: "Има нещо гнило в ЕС" и "защо Орбан ни командва": Евродепутатите скочиха на Фон дер Лайен (ВИДЕО)

Франция и Германия подкрепят разследването

През юни действията на ЕС срещу Китай зарадваха френските министри. "Приветствам разследването", заяви министърът на икономиката Бруно Льо Мер в Берлин. "Ако тези субсидии не са в съответствие с правилата на Световната търговска организация, Европа трябва да може да отвърне на удара".

Германският министър на икономиката Роберт Хабек също приветства решението. "Става въпрос за нелоялна конкуренция. Не става въпрос за недопускане на високоефективни и евтини автомобили на европейския пазар, а за това да се провери дали има скрити, преки или непреки субсидии, които създават нелоялно конкурентно предимство", каза той на съвместна пресконференция с Льо Мер.

Само че европейската автомобилна индустрия е обезпокоена - особено германските производители, които са най-изложени на огромния китайски пазар. "От гледна точка на бизнеса, това крие риск от ответни мерки", заяви автомобилен лобист при условие на анонимност пред Politico.

Още: Китай взема руски газ двойно по-евтино, отколкото ако Путин го продаваше на ЕС

Китай все още не е направил коментар по темата, но Китайската търговска камара към ЕС публикува в Twitter съобщение, в което изразява своята "силна загриженост и несъгласие" с проверката. Този пост беше препубликуван от Уан Лутун - ръководител на отдела за Европа в китайското външно министерство.

Колко лесно е за Китай да завладее пазара?

Тъй като Китай вече контролира 60% от световното производство на батерии, Брюксел се опасява, че без контрамерки китайските компании ще завладеят пазарите на електромобили точно в момента, в който големите западни икономики от двете страни на Атлантическия океан се ангажират да се справят със замърсяването, прекратявайки постепенно продажбите на превозни средства с традиционен двигател с вътрешно горене.

Подобен разговор се води и в САЩ, където Белият дом се бори да гарантира, че китайската технология няма да получи право на огромни субсидии, насочени към стартиране на индустрията за електрически превозни средства, съгласно Закона за намаляване на инфлацията. Това е проблем, тъй като дори компании като Ford лицензират технологии за батерии от китайската CATL, която е най-големият производител на клетки в света и има два завода в Европа.

Още: Китайският премиер призова за обединение с Европа

Изявлението на Фон дер Лайен дойде по-малко от седмица след срещата ѝ с китайския премиер Ли Цян в индийската столица Ню Делхи, на която Пекин я призова да "поддържа принципите на пазарната икономика и лоялната конкуренция, да запази отворени търговските и инвестиционните си пазари и да осигури справедлива, прозрачна и недискриминационна среда за китайските предприятия", според китайския прочит.

Германските производители са на нокти

Съобщението дава на комисаря на ЕС по въпросите на търговията Валдис Домбровскис ключов лост за влияние в преговорите с китайските му колеги при посещението му в Пекин на 25 септември. Домбровскис вече посочи, че очаква Китай да намали търговските бариери пред европейския износ, за да помогне за преодоляване на нарастващия двустранен търговски дефицит. Събитието е част от подготовката за срещата на върха ЕС-Китай, която се очаква да се състои по-късно тази година.

Снимка: iStock

Според говорител на Европейската комисия изпълнителният орган на ЕС е започнал разследването по своя инициатива, а не в отговор на жалба. Това го прави политически избор на изпълнителната власт на ЕС - със съпътстващите го политически рискове.

Още: Най-добрите бюджетни електромобили на пазара в Европа

Главният лобист на автомобилната индустрия в Брюксел - Сигрид де Врис от Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) - заяви, че проверката е "положителен сигнал", че ЕК приема сериозно заплахата за европейските производители на автомобили.

"Очевидното предимство на Китай и конкурентният по отношение на разходите внос вече оказват влияние върху дела на европейските производители на автомобили на вътрешния пазар", каза тя.

Призивът на Фон дер Лайен обаче е противоречив, тъй като големите германски марки са силно изложени на китайския вътрешен пазар на автомобили и имат огромен производствен капацитет в Китай. Доскоро Volkswagen беше най-големият продавач там, докато BMW и Mercedes доминират на пазара на премиум автомобили. Това означава, че всякакви ответни мерки от страна на Пекин могат да засегнат германците повече от всеки друг.

Делът на френските автомобили на китайския пазар е спаднал до 0,4% към август, според статистиката, публикувана от Китайската асоциация за леки автомобили. В същото време германските им колеги представляват 17%.

Още: Как електромобилите изпревариха дизеловите в Европа през юни

"Трябва да е ясно, че френските производители (които настояват за разследването) не се целят само в Пекин, но и в германските си конкуренти", каза един от висшите лобисти на голяма германска марка при условие за анонимност, пише Politico. "Те ще пострадат от контрамерките. Опасявам се, че Комисията е готова да рискува търговска война с Китай в една много опасна област".

Хабек заяви, че е взел предвид мнението на германската автомобилна индустрия, когато е стигнал до заключението, че лоялната конкуренция е от решаващо значение. "Ако това разследване установи масови нарушения на правилата за конкуренция, тогава, разбира се, трябва да предприемем действия", каза той.

Продава ли евтино Китай?

Нещо повече, засега дори не е ясно дали китайските производители на автомобили наводняват пазара с евтини коли. "Всъщност те вероятно продават автомобилите си с печалба тук на много по-високи цени, отколкото предлагат в Китай, като се вземат предвид тарифите и транспортните разходи", каза независимият автомобилен анализатор Матиас Шмидт.

Въпреки че стратегията за електрификация на Китай е разработена със значителна държавна подкрепа, китайските автомобилни производители са съсредоточили вниманието си върху премиум сегмента на пазара, вместо да намаляват разходите в масовия пазарен сегмент.

"Освен това VW на практика правят ценови дъмпинг на китайския пазар, като техният електрически лек автомобил ID.3 се предлага много под цената на европейския модел, което не бива да забравяме", каза Шмидт.

След като Европейската комисия официално започне антисубсидийното разследване, от нейния търговски отдел зависи да докаже, че Китай субсидира компаниите, изнасящи електромобили за ЕС, и че това причинява вреда на европейската индустрия.

Адвокат по търговските въпроси заяви, че няма да е лесно да се намерят достатъчно доказателства, за да се образува дело, и добави, че ЕК често прилага "много политически подход" към подобни разследвания.

"Това е началото на дълъг път", каза Симоне Талиапиетра от мозъчния тръст Bruegel, като отбеляза времето, което ще отнеме въвеждането на вносни мита. "В крайна сметка това може да проработи, но трябва да върви паралелно с активна индустриална политика, за да се гарантира, че промишлеността на ЕС бързо ще развие своята конкурентоспособност", смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари