Санкциите не работят: Украйна се оплаква от Запада заради технологии за руско военно електронно оборудване

14015
Санкциите не работят: Украйна се оплаква от Запада заради технологии за руско военно електронно оборудване
Снимка: Getty Images

Много от страните, които са наложили санкции на Русия заради войната в Украйна, трябва да предприемат спешни действия, за да прекъснат доставките на технологии за нейната кампания за електронна война. Това гласи нова оценка от Украйна.

С конкретни имена

Украинското военно разузнаване е съставило досие, което е пратило до основните държави, наложили санкции за Русия. В него се посочват ключови руски фирми, участващи в разработването и производството на електронно военно оборудване. А сред държавите, които са наложили санкции, но изглежда само на хартия, е и Великобритания.

В новия украински доклад се казва, че в допълнение към оборудването за заглушаване, системите за електронно разузнаване могат да локализират изстрелвания на дронове и така да дадат информация за бъдещи действия в развиващи се военни операции. За проследяване на дронове се използва специализирано радарно оборудване.

Още: Франция предоставя на Украйна радари MG-200, откриващи дронове и балистични ракети

Осем ключови руски фирми участват в производството на средства за електронна война, се казва в доклада. Те включват Strela Research and Production Association ("Стрела"), Protek Research and Development Enterprise и Radioelectronic Technologies, за които се казва, че не са били санкционирани от Обединеното кралство. Отделно, в руско оборудване за електронна война, пленено или повредено до степен на неизползваемост, украинците са намерили произвеждани от британски компании компоненти. Замесените компании казват, че са прекратили всякаква търговия с Русия.

Според доклада транзистори от Semelab Ltd, която е със седалище в Уокинг, Съри и е собственост на TT Electronic Group Holdings, са открити в руско оборудване за блокиране на радиоуправляеми устройства и комуникация на бойното поле. Оборудване за електрозахранване от XP Power, чието седалище е в Сингапур, а компанията е листната на Лондонската фондова борса, е открито в руски мобилен радар с малък обсег. И части, за които се твърди, че са произведени от Golledge Electronics, базирана в Илминстър, Съмърсет, са открити в система за насочване на артилерия, дронове и снаряди.

Още: Литва събра над 6 милиона евро за радари за противовъздушна отбрана за Украйна

Отрицание и оправдания

Говорител на TT Electronics коментира: "След нахлуването на Русия в Украйна, TT Electronics прие пълна забрана за всички продажби на каквито и да е руски субекти. Поради естеството на международните вериги за доставка, след като даден продукт бъде продаден, той може да бъде продаден много пъти преди крайната му употреба. Такива последващи продажби и крайна употреба не са под контрола на производителя. TT Electronics действа в съответствие с всички закони и разпоредби за контрол на износа и прилага подробна програма за съответствие с контрола на износа. Съответните компоненти, цитирани в досието, не са предназначени за военна употреба".

XP Power заяви, че има малък дистрибутор в Русия, с когото е спрял да търгува през 2022 г. Компанията каза, че частите, идентифицирани в досието, са произведени от партньор и доставени преди инвазията в Украйна.

Golledge Electronics твърди, че е спряла всякакъв бизнес с руския си дистрибутор през февруари 2022 г. Тя каза, че не е доставяла никакви компоненти на руския дистрибутор от 2021 г., а от 2016 г. всяка пратка подлежи на освобождаване от правителството на Обединеното кралство. Фирмата коментира, че е малко вероятно компонентите, идентифицирани в доклада, да са нейни, тъй като маркираният оригинален кодов номер "не съответства на нито един продукт на Golledge".

В неотдавнашна статия в Economist генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), написа: "[Електронната война] е ключът към победата във войната с дроновете. Русия модернизира своите сили [за електронна война] през последното десетилетие, създавайки нов род армия. Тя ни превъзхожда в тази област: 65% от нашите платформи за заглушаване в началото на войната са произведени в съветско време".: Залужни: Войната става позиционна, това е изгодно за Русия

Източник: The Guardian

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Грузинска мечта" опитваше да балансира между Европа и Русия - това се промени: Оценка

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд в Хага

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com