Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

11013
Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

За руска офанзива, която вероятно ще започне в края на пролетта или началото на лятото на 2024 година, се говори от месеци от висши украински държавни лица, включително президентът на страната Володимир Зеленски и ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов.

Все по-често за офанзивата се говори, например, от големи медии, позовавайки се на страховете на войниците на фронта, и от анализатори, включително от авторите на редовните доклади на Американския институт за изследване на войната (ISW), както и от бивши западни военни.

Причините са ясни. Русия иззе инициативата на фронта миналата година, а през последните месеци настъпателните ѝ действия се засилиха. В средата на февруари, след няколкомесечни боеве, руснаците превзеха Авдеевка. Основната причина, поради която украинците трябваше да отстъпят (същото може да се каже и за всички сектори на фронта), се счита предимството на руснаците в числеността на настъпващите войски, артилерията и бомбардировките с авиационни бомби. Освен това Русия все по-често атакува украински градове от разстояние, което потвърждава нейното превъзходство в борбата срещу украинската ПВО. Ясно е, че без западна помощ Украйна няма достатъчно оръжие, за да се противопостави - ако има адекватна западна помощ, ще може: Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Въпросът сега не е дали Русия ще продължи да напредва, а как ще го направи.

Не се очаква голяма пауза

Когато става дума за "голямо" или "ново" настъпление, се има предвид, че Русия може да постигне значителен и бърз пробив с голяма концентрация на сили на едно или две места на фронта.

Руснаците наистина може да направят такъв опит това лято, счита бившият ръководител на командването на британските съюзнически сили Ричард Барънс. В интервю за BBC той каза, че руската офанзива ще бъде насочена към "повече малки териториални придобивки" и "може би руснаците ще се опитат да пробият украинските отбранителни линии" (под пробият се има предвид вклинят, без да се разпадне целия фронт). Това обаче не е единственият възможен вариант: Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Още: "От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Няколко чешки и чуждестранни експерти допускат, че руската офанзива може да не се различава практически от сегашните операции, когато украинската отбрана се раздробява постепенно и едновременно на много места. Единственото нещо е, че руснаците ще действат по-твърдо.

"Важно е да не се възприема такава неясна концепция като "голяма офанзива". Много хора са склонни да си представят това като сериозна концентрация на сили и опити за пробив. Едва ли обаче е възможно настъпление и пробив преди изтощаването на украинските сили", считат от Института за политически науки към Карловия университет в Прага. Прогнозите се усложняват от факта, че не е напълно ясно колко са изчерпани силите на украинците: Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Къде да очакваме основния руски удар?

Германският политолог Стефан Волф от университета в Бирмингам, не очаква голям напредък на Русия в близко бъдеще. Според него обаче подобна възможност не може да бъде напълно изключена: "Това, което Русия прави сега, може да е отчасти защото търси слабости, които може да използва в бъдеща офанзива".

Политологът предупреди в The Conversation за риска Русия да премине в настъпление, за което Украйна може да не е готова поради забавената западна помощ. След три месеца му се струва, че ситуацията не се е подобрила. "Украйна все още няма боеприпаси, оборудване и нови войници", каза той. Според него Русия съсредоточава сили, например, на границата край Харков, но тези формирования не са достатъчни, за да започнат ново пълноценно настъпление. "Въпреки това те може да привлекат голям брой украински сили, които не могат да бъдат разположени на други, потенциално по-уязвими сектори на фронта", добави той: Русия напада Харков и Киев през лято'2024: Обективните пречки (ВИДЕО)

Експертът по сигурността Михал Сметана от Факултета по социални науки на Карловия университет счита, че е много вероятно Русия да се опита да използва сегашното си материално и кадрово превъзходство и да извърши големи настъпателни операции в обозримо бъдеще. Той обаче не прогнозира промяна в тактиката на фрагментиране на защитата към опити за бърз пробив.

"Не мисля, че Русия ще успее да промени фундаментално тактиката си и да проведе успешно, например, сложни общовойскови маневри. По-скоро можем да очакваме продължаване на сегашната изтощителна тактика, когато защитниците, които отстъпват по численост и имат по-малко оръжие и боеприпаси, трябва да се оттеглят под артилерийски обстрел и въздушни удари", допълва Сметана.

Още: Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

Териториите не са основното

Териториалните придобивки са може би най-впечатляващия аспект на въоръжените конфликти и те се използват за "измерване" на успеха на противниците. Това е най-простият начин (териториалните придобивки могат да се видят и измерят), но не винаги е най-добрият.

Експертът Сметана отбеляза, че слабостта на Украйна може да доведе до по-малко руски жертви по време на техните настъпателни операции. Руснаците могат да завладеят още територии, но дори и да не го направят, Украйна пак ще има проблеми: ще й бъде по-трудно да се възползва успешно от нови материални ресурси в бъдеще т.е. при повече западна помощ.

Още: Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Анализаторът Джак Уотлинг от британския мозъчен тръст Royal United Institute for Defence Studies наскоро обърна внимание към териториалните промени. Според него целта на Русия тази година не е непременно да завладее някаква конкретна територия, а по-скоро да създаде "усещане за безнадеждност", да пречупи духа и волята на украинците да се бият и да убеди Запада, че войната за тях е загубена. Той също така отбеляза, че разликата във възможностите между Украйна и Русия нараства и следователно е допустимо в някои сектори на фронта превъзходството на руснаците да доведе до срив на украинската отбрана.

Според Ян Людвик от Института за политически научни изследвания към Карловия университет, основното е да се следи какво прави Русия с новите формирования, дали ги задържа или ги изпраща на фронта за настъпление. Ако Русия готви голяма офанзива, тя ще използва изцяло нови дивизии или поне ще изтегли и реорганизира някои от съществуващите. Ако го направи, според Людвик, Русия най-вероятно все още ще има нужда от иновации в тактиката. Тя трябва да "смени тактиката", както направиха германците (а след това страните от Антантата копираха от тях) по време на Първата световна война. Тогава това, което помогна да се сложи край на окопната война, беше преди всичко по-добрата координация на артилерийската подготовка за настъплението и създаването на малки щурмови отряди, които се възползваха от предимствата на ландшафта. Днес оръжията и технологиите са по-смъртоносни и малки групи, които се възползват от природните особености на терена, не са достатъчни, за да успеят. Но, според Людвик, най-вероятно същият принцип, който може да доведе до успех, както преди сто години, е добрата координация.

"По време на Първата световна война е било достатъчно да координирате артилерийския огън и настъплението на пехотата. Днес първо трябва едновременно да свалите дронове, да прочистите района, да проведете артилерийска подготовка (т.е. обстрел по позиции на врага, за да туширате неговите възможности да отвръща с артилерийски и друг обстрел) и едва след това да атакувате и да се втурнете отвъд отбранителната линия", каза Людвик, като подчерта, че това е изключително трудна задача. То е особено валидно в условията, когато и от двете страни има предимно войници, които са били мобилизирани след началото на боевете и не са били добре подготвени.

Възобновяване на действията с добре координиран комбиниран удар не се счита за вероятно от Стивън Хоръл, научен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика и бивш офицер от военноморското разузнаване на САЩ.

"Не мисля, че руснаците ще ни покажат комбинирани маневри (т.е. големи движения чрез координация на различни родове войски с различни видове оръжия)", уточнява Хоръл, отбелязвайки, че две неща го насочват към тази позиция: "Русия очевидно е взела инициативата. Тя има превъзходство в оръжията и числеността. Но това само по себе си не може да реши проблемите ѝ с командването и логистиката. Мисля, че за Русия да направи пробив все още е много, много трудно", добави Хоръл.

Друга причина, която според него много хора забравят е, че зад украинските отбранителни позиции има "Украйна и украинци", които не са загубили готовност да се бият.

Още: Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

Отбраната

За да отблъсне Украйна руското настъпление е необходимо Запада да достави преди всичко достатъчно артилерийски боеприпаси и противовъздушни ракети.

Според германския политолог Волф най-оптимистичният сценарий е Конгресът на САЩ, НАТО и Европейският съюз още да увеличат военната помощ, фронтът да се стабилизира, руската офанзива да бъде спряна и тогава можем да очакваме Украйна да почне да си връща загубени територии: Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Най-лошият сценарий, според Волф, включва срив на украинската отбрана, което, въпреки че няма да доведе до пълно военно поражение, ще изиграе решаваща роля. "Не мисля, че това (колапс на отбраната и големи териториални загуби) е вероятно, но трябва да допуснем, че ако това се случи, ще бъде нанесен мощен удар върху украинския морал, което също може да отслаби подкрепата на Запада и да принуди Украйна да преговаря за мир при неблагоприятни условия".

Според Хоръл Запада в никакъв случай не трябва да допуска подобно нещо. Ако не заради Украйна, то поне заради себе си.

"Путин ще изчака. Според мен той приема, че времето е на негова страна. Неговата цел вече не е просто да постигне стратегическите си цели в Украйна. Той се опитва да преобърне цялата архитектура на европейската сигурност. Путин вярва, че времето е на негова страна, защото е готов да издържи по-дълго от Запада и другите либерални демокрации като цяло. Той счита, че може да ни победи, а ние не бива да позволяваме това".

Още: "Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Автор: Лукаш Марек, за Seznam zprávy

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари