Гордостта на Русия: Су-34 далеч не е недосегаем (ВИДЕО)

15221
Гордостта на Русия: Су-34 далеч не е недосегаем (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия загуби 3 изтребителя-бомбардировача Су-34 за един ден в Украйна. И още един буквално две денонощия по-късно, плюс един Су-30, точно преди Коледа: Нови 2 свалени руски самолета: Русия яростно отрича, Путин се прави на благ (ВИДЕО)

Откакто Кремъл започна непровокираната инвазия в Украйна преди почти две години, Москва потвърди загубата на най-малко 10 броя Су-34 (кодово име в НАТО "Fullback") многоцелеви ударни самолети. Този двумоторен, двуместен, свръхзвуков изтребител-бомбардировач със среден обсег за всякакви метеорологични условия е разработен първоначално за съветските ВВС и влиза на въоръжение в руската армия през 2014 г.

ОЩЕ: 3 свалени руски бомбардировача: Кремъл се зъби, усети идването на F-16 (ВИДЕО)

Су-34: Модерен самолет от Студената война

Разработен през последните години на Студената война, Сухой 34 беше една от многото програми на Кремъл, които принудително останаха на заден план след разпадането на Съветския съюз и последвалата икономическа криза.

Програмата беше възобновена сериозно едва в началото на 2000-те с 8 броя предпроизводствени самолета, построени за изпитания и оценки.

Изтребителят официално влезе в експлоатация през 2014 г., макар да има съобщения, че е бил използван по време на руско-грузинската война от 2008 г. Произведени са приблизително 155 машини, включително прототипите и серийно произвежданите самолети. Първоначално обозначен като Su-27IB, той е базиран на Sukhoi Su-27 (кодово име в НАТО "Flanker") и е разработен предимно за ударна роля, за да замени Су-24 (име в НАТО "Fencer") и бомбардировача на Туполев Ту-22 (в НАТО под име "Blinder").

Външният дизайн на Су-34 включва леко сплескан нос като патешка човка, два опашни вертикални стабилизатора, напомнящи в общи линии на Су-27, малки предни хоризонтални кормила за подпомагане на маневреността и разположени един до друг пилоти с цел улесняване на комуникацията между тях.

Няма да е преувеличено да се предположи, че Су-34 е един от най-добрите самолети, произведени от Съветския съюз по време на късния период на Студената война. Както EuroNews посочва, Су-34 е рекламиран като най-модерният руски двуместен свръхзвуков изтребител-бомбардировач със среден обсег – това е модел на боен самолет, който не се среща често в западните арсенали.

Су-34 е използван в мисии в Сирия и Украйна.

"Въпреки че Кремъл го рекламира като перлата в короната на своята военна авиация, Су-34 са използвани при бомбардировки на малки височини поради липсата на управляеми ракети, което ги застрашава от удари от ПВО", отбелязва още EuroNews.

Бърза и добре въоръжена "бойна птица"

Су-34 се задвижва от два турбовентилаторни двигателя Saturn AL-31FM1, същите двигатели, използвани на Су-27SM, давайки на самолета максимална скорост от Mach 1,8+ при пълно натоварване. С пълно бойно натоварване Су-34 има максимален обсег от 4000 км (2500 мили; 2200 морски мили) или повече с дозареждане във въздуха. Освен това е оборудван със системи за противопожарна и електронна борба.

Съобщава се, че пилотската кабина и някои други важни компоненти и системи са бронирани. Освен това Су-34 има насочен назад радар и може да изстрелва ракети "въздух-въздух" по преследващи го вражески самолети.

Су-34 обикновено носи 4000 кг оръжие, докато максималният капацитет е 8000 кг. Основното му оръжие "въздух-въздух" е ракетата R-77 (AA-12), две ракети въздух-въздух с малък обсег на действие R-73 (AA-11 или Archer) под крилото. За нанасяне на наземни и морски удари руският изтребител-бомбардировач може да бъде въоръжен с оръжия с голям обсег, включително ракети "въздух-земя" Х-55, Х-59, Х-59М, Х-25, Х-29, противокорабни ракети Х-31, Х-35, Х-41 "Москит" и П-800 "Оникс".

Въоръжен е с 30 мм оръдие GSh-301 със 180 снаряда, а самолетът е оборудван с 10 подкрилни и фюзелажни точки за закрепване на широка гама оръжия, включително въздух-въздух, въздух-повърхност, противокорабни ракети, управляеми или свободно падащи бомби.

Две дузини свалени Су-34?

Макар Москва да потвърди, че около 10 изтребителя са били изгубени в боевете, броят на унищожените Су-34 може да е много по-голям. Към днешна дата има 23 визуално потвърдени случая на свалени руски Су-34, според ползващата само публични източници на информация (снимки и видеа) платформа Oryx.

ОЩЕ: Зеленски очерта военните цели на Украйна за 2024 година (ВИДЕО)

Автор: Питър Сучиу, за The National Interest. Известен американски журналист от Мичиган. Той е сътрудничил на повече от 50 списания, вестници и уебсайтове с над 3200 публикувани статии в продължение на 20-годишна кариера в журналистиката. Пише за военна техника, история на огнестрелните оръжия, киберсигурност, политика и международни отношения.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com