Нови 2 свалени руски самолета: Русия яростно отрича, Путин се прави на благ (ВИДЕО)

17819
Нови 2 свалени руски самолета: Русия яростно отрича, Путин се прави на благ (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските ВВС потвърдиха свалянето на нов руски изтребител-бомбардировач Су-34. Това е четвърти свален такъв тип боен самолет на Русия за последните 3 дни: 3 свалени руски бомбардировача: Кремъл се зъби, усети идването на F-16 (ВИДЕО)

Свалянето на бомбардировача беше съобщено и от командващия украинските ВВС генерал Микола Олещук. Според украинските данни, Су-34 е бил свален в направлението към Мариупол. Освен това се изясняваше поразен ли е и руски многоцелеви изтребител Су-30 – той е изстрелял ракета Х-59 към Одеса, пише в официалното съобщение. Вчера следобед украинските ВВС информираха, че ракетата е свалена. Тази сутрин вече и украинските ВВС, и украинският генщаб обявиха, че руският Су-30, стрелял по Одеса, е бил свален.

Руснаците отричат

За разлика от свалянето на трите бомбардировача на 22 декември, което призна, сега руският телеграм канал Fighterbomber, който е свързван с руските ВВС, е категоричен – никакви Су-34 и Су-30 не са сваляни. Всичките ни самолети и хеликоптери са невредими – може да са свалили свои, се добавя в съобщението на канала. То стана факт чак рано тази сутрин.

Традиционно, руското военно министерство не коментира нито сегашната ситуация, нито тази с трите свалени бомбардировача. Но говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат коментира още вчера, че в денонощието 22-23 декември не е имало нито една руска бомбардировка с лазерно насочвани бомби в Херсонска област, където иначе това е обичайно явление буквално всеки ден.

Поредна мощна руска атака с дронове

Тази нощ Руската федерация е изстреляла 31 дрона-камикадзе от клас "Шахед" срещу цели в Украйна. Украинските ВВС съобщават, че са свалили 28. Освен това е свалена и ракета Х-31, твърдят украинците. В това съобщение е потвърдено и свалянето на Су-30.

Дроновете са били сваляни в Одеска, Херсонска, Николаевска, Донецка, Кировоградска и Хмелницка области. В Хмелницка област е разположено военното летище при Староконстантиновка, откъдето украинските ВВС редовно тормозят руснаците – продължаващите обстрели по този обект показват, че руската армия така и не успява да го неутрализира:

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Що се отнася до боевете по фронта, там има известно намаляване на интензивността – в сутрешната си сводка украинският генщаб отчита 66 бойни сблъсъка. За сравнение, в дните преди коледните празници това число се въртеше около 95-100, имаше и два дни със 110 и 120 сблъсъка.

Големи промени на фронта няма никъде, но впечатление правят няколко неща. Първо – на източния бряг на Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър) и при Синковка, на 8-9 километра североизточно от Купянск, руските пехотни атаки са много интензивни. Украинците съобщават за отбити съответно 23 и 21 такива атаки. В сутрешните обзори на руските пропагандни канали WarGonzo (списван от Семьон Пегов, ТУК) и "Рибар“ (създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, ТУК), няма нито дума за направлението към Купянск. Пегов не коментира и Днепър, "Рибар" за пореден път обяснява как украинците имали големи загуби и се мъчели да си удържат предмостието в Кринки – явен сигнал, че руснаците не могат да пробият там, защото това съобщение се повтаря за N-ти път.

При Бахмут обаче има понижаване на активността – украинският генщаб съобщава само за 5 отбити руски пехотни атаки, при Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут) и Андеевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут). Пегов и "Рибар" пишат много за Бахмут, но отново езикът подсказва правотата на украинските данни – обширно изброяване къде атакуват руснаците, с напоителни думи и никакво признание за успех.

Авдеевка остава най-горещото място на боеве, но и там има леко намаление на интензивността им. Отбити са 14 руски пехотни атаки на северния фланг и 17 на южния. И отново Пегов и "Рибар" пишат напоително, но без нито дума за руски успех – ясно е, че руснаците изглеждат най-близо на югозапад от град Донецк (Авдеевка е на северозапад), при Новомихайловка. "Рибар" твърди, че руснаците след няколко месеца боеве превзели важна украинска позиция - "Зверинец". Руските атаки за Новомихайловка са основно от юг и югоизток, през гробищата. Според украинския военен анализатор Константин Машовец руснаците прехвърлят нови части именно към Новомихайловка, за да пробият.

Ново пиар действие на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подсказва растящите проблеми в руската армия що се отнася до окомплектоване и нормална ротация. Прокремълският журналист Павел Зарубин публикува в профила си в Телеграм видео как Путин говори с двама руски войници и те му се оплакват, че искат малко почивка, за да видят близките си, но командирът им не давал. "Аз давам, аз съм върховният главнокомандващ", отвръща Путин.

Явно е, че проблемът с липсата на ротация при руснаците вече е нещо, на което руският президент обръща внимание, защото се превръща в сериозна пречка. За липсата на ротация при руснаците, както и за купчината проблеми в руската армия - липса на адекватно командване, на прикритие от артилерия, на припаси и т.н., има множество данни и оплаквания във видеокадри в Телеграм. Поредното такова - жалейка заради Кринки и колко много погребани руски войници има точно на това място, за което Путин говореше в "директната си линия" как помолил руското командване да остави украинците и да не ги изтиква отвъд Днепър, та да дават загуби. Майката, записала сегашното видео, твърди още, че руските военнослужещи, действащи в това направление, нямат ефективно ръководство от командирите на средно ниво, липсва им артилерийска подкрепа и прекарват 20 дни подред в окопи без вода и други припаси. Майката моли руските командири да не използват руски войници като "пушечно месо":

ОЩЕ: Руски генерал призна косвено, че руските войници измират в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа