Хаос в Русия след Путин, мигрантски натиск в Европа, Китай като суперсила: Как вижда бъдещето Робърт Каплан?

15384
Хаос в Русия след Путин, мигрантски натиск в Европа, Китай като суперсила: Как вижда бъдещето Робърт Каплан?
Снимка: iStock

Необходимо е шекспирово мислене в геополитиката. Това заяви известният американски писател Робърт Каплан, ръководител на катедрата по геополитика „Робърт Строс-Хюпе“ в Института за външнополитически изследвания и един от най-високоплатените съветници в света по време на Делфийския икономически форум. 

„Ние сме призовани да мислим трагично, за да избегнем трагедията. Призовани сме да мислим за най-лошите сценарии, да мислим в термини на страха, но не и да бъдем мотивирани от страх, свързвайки Шекспировата творба с руско-украинската война“, каза той.

Анализ: Европа в капана на противоречиви геополитически промени

Промените настъпват по различни начини. Първо: постепенно и в дългосрочен план. Или внезапно, заради събития, чиито пропорции понякога ...

Според оценките на Каплан най-лошият сценарий за Путин е успешна украинска отбрана, водеща до загуба на Крим, която ще го принуди да загуби властта си, което може да доведе до загуба на собствения му живот. От друга страна, според американския автор, най-лошият сценарий за Украйна е нейната отбрана да се провали, което да доведе до още по-големи териториални загуби в полза Русия, съобщава "Атенс Войс", цитиран от БГНЕС.

Анализ: Си разчупи леда със Зеленски, но не му предлага приемлив мирен план

Каплан обяснява също така как войната се възприема по различен начин в САЩ и Европа и как президентът Джо Байдън има врагове и на двете крила, тъй като има колкото избиратели, които го призовават да направи повече за прекратяване на войната, толкова и такива, които го критикуват, че прави твърде много за Украйна. Геополитикът оценява, че епохата след Путин ще бъде хаотична, тъй като в страната липсват силни институции и според него страната може да залитне още по-надясно.

По отношение на Европа той казва, че „Старият континент“ винаги се влияе от това, което се случва на границата му, и че в момента Украйна е най-голямата битка, която е виждал от Берлин през 1945 г. Неговата прогноза включва и това, че миграционните потоци от Африка може да се увеличат и че дори средната класа на много африкански държави може да започне да се придвижва към Европа в търсене на повече възможности. Робърт Каплан също така оценява, че Китай може да се превърне в евразийска суперсила и че влиянието му със сигурност ще се увеличи.

Нов световен ред в икономиката и политиката - дали и кога?

В началото на 90-те години на XX век, САЩ поеха контрола над световната икономика чрез глобализацията и генерализирането на капиталисти...

Foreign Policy хвърля съмнение, че Украйна има достатъчно оръжия за успешна контраофанзива

По темата за гръцко-турските отношения Каплан подчерта, че двете страни са съюзници в НАТО и определи Гърция като много важна страна в световната политика. Той също така заяви, че Ердоган е мотивиран от популизма в страната си. Според Каплан Турция се намира в центъра на битката между Русия и западните държави и оцени, че предизборната битка в съседната страна ще бъде противоречива.

Накрая той прогнозира, че на САЩ им е трудно да поддържат нивото на своята демокрация в епохата на социалните медии, тъй като печатната преса, която постепенно губи силата и влиянието си, е била един от основните й фундаменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com