"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

16291
"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие
Снимка: Getty images

Опустошителната война в Украйна принуждава войниците да събират всички възможни материали от изоставено оборудване. Сред тях са кубове от танкова реактивна броня със скъпоценни експлозиви.

Войниците на фронтовата линия често се борят с липсата на боеприпаси и експлозиви, което води до намаляване на тяхната ефективност в бой. Ето защо те непрекъснато търсят нови решения, включително събиране на всякакви материали, които могат да намерят от повредено оборудване. Това военно рециклиране може да спаси живота на много войници.

Един от важните източници на рециклиране са реактивните бронирани установки, съдържащи експлозивен пълнеж. Видео от фронта показва войници, които извличат този материал от броня, свалена от унищожен танк. Както казват те в записа, тези материали ще бъдат използвани за създаването на малки дронове камикадзе. Още: Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Тази практика показва, че в Украйна войниците често трябва да използват всички възможни методи за поддържане на огневата мощ на фронта. В случая с дроновете това не е особено изненадващо, тъй като масовото им използване е свързано с наличие на доста големи ресурси от взривни материали. А за много войници това е точно под носа им.

ERA (Explosive Reactive Armor) е популярна система за защита срещу противотанкови ракети, защитаваща предимно срещу кумулативни заряди. Предлага се под формата на метални кубчета или блокове, съдържащи специален експлозив. Още: Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Такава броня използва контра-експлозия за защита. Когато вражески снаряд удари такъв куб или блок, той задейства своя експлозив, който разсейва енергията на снаряда и неговия заряд, преди да удари самия танк. По този начин бронираният куб на ERA се унищожава, като или спасява машината и нейния екипаж от проникване, или елиминира голяма част от силата на снаряда, пише полското издание Interia.

Украинците са много добре запознати с този тип броня и я монтират като допълнителна на много машини, дарени от Запада. В Полша тя се намира например на танкове RT-91 Twardy под формата на броня ERAWA, разработена от полски оръжейници още през 80-те години. Това намалява вероятността бронята да бъде пробита от снаряд или кумулативна граната от този тип с 50-70%. Още: Анализ от Азия: Какъв е големият проблем на оръжията на НАТО?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари