Politico: Изчерпва ли се военната помощ на САЩ за Украйна?

6590
Politico: Изчерпва ли се военната помощ на САЩ за Украйна?
Снимка: Getty Images

Бюджетът, отпуснат от Конгреса на САЩ за помощ на Украйна, ще изсъхне до средата на лятото, пише Politico. И въпреки че конгресмените и сенаторите изразяват намерението си да подкрепят Киев допълнително, няма да е лесно да се направи това.

От 48 милиарда долара помощ за Украйна, одобрена от Конгреса през декември, остават по-малко от шест. А това означава, че финансирането на доставките на оръжие и военна техника за Киев може да приключи до средата на лятото.

Във връзка с това в Конгреса имат нови опасения относно бъдещите планове на Белия дом. Конгресмените се чудят кога администрацията ще поиска нов спасителен пакет и дали това ще е достатъчно.

Много конгресмени казват, че финансирането трябва да продължи безпроблемно, особено след като се очаква Киев да предприеме мащабна контраофанзива, за да си върне източните региони.

"Много е важно администрацията да предостави на Украйна всичко необходимо своевременно. Това е единственият начин тя да може да се защити и да си върне суверенните територии", каза републиканският сенатор Сюзън Колинс пред Пентагона в четвъртък. очаквайте администрацията да не отлага до последно, ако украинците имат нужда от повече преди края на тази фискална година." Още: Американски професор: Украйна да не се подлъгва по манията на САЩ за "мръсни" горива

Белият дом обсъжда нов пакет от помощ, който трябва да пристигне навреме, за да поддържа подкрепата за Украйна силна. Това заяви високопоставен служител от администрацията, пожелал анонимност до официални изявления.

Той добави, че към момента не е ясно как нуждите на Украйна могат да се променят по време и след контранастъплението, но администрацията е „решена“ да подкрепи Киев по време и след боевете. Според него тази помощ е предназначена за "дългосрочен план", пише още Politico.

Но това не е Конгресът, който одобри последното голямо финансиране, а обстоятелствата днес са различни.

Този път предложенията на Белия дом може да предизвикат ожесточен дебат относно тавана на федералния дълг. Освен това те вероятно ще се противопоставят на малка, но гласовита група републиканци, които искат драстично да намалят разходите за Украйна.

За да поддържате потока на парите

От пакета за помощ в размер на 48 милиарда долара, одобрен миналия декември, около 36 милиарда долара бяха предназначени за Пентагона за предоставяне на масивна военна помощ на Киев. Съединените щати изпратиха милиони артилерийски снаряди в Украйна, финансираха доставката на танкове и изпратиха бронирани превозни средства и модерни системи за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили. Тази помощ им позволи да отблъснат руските атаки и да започнат подготовка за предстоящото настъпление, чиято цел е да излезе от безизходицата, която се е развила по фронта с дължина стотици километри.

Колинс изрази загриженост относно задоволяването на нуждите на Украйна в предстоящата контранастъпление и темповете на американските доставки.

"Ясно е, че това ще се случи - каза тя. - Очаквам, че в един момент ще има нужда от допълнителна помощ. Също така е ясно, че отнема твърде много време, за да се доставят боеприпаси и танкове на украинците."

В Украйна също назрява недоволство от темповете на доставките. Президентът Володимир Зеленски каза, че бронираните превозни средства, обещани от Съединените щати, „пристигат на отделни партиди“. Това противоречи на изявление на командващия Европейското командване генерал Кристофър Каволи, който каза на конгресмените миналия месец, че Украйна е получила "повече от 98%" от бойните машини, които е поискала.

"Абсолютно съм уверен, че сме доставили военното оборудване, от което се нуждаят. Ще продължим да доставяме и подкрепяме техните бойни операции", каза Каволи по време на реч пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите. Още: Призив: САЩ трябва да спре укрепващата дружба между Иран и Русия

Когато Колинс попита министъра на отбраната Лойд Остин защо танковете Abrams, обещани от Вашингтон, не са пристигнали по-рано, той отговори, че някои от тези машини вече са били доставени в Германия, за да бъдат обучени украинците на тях. Украинските войски ще бъдат готови, когато пристигнат и останалите танкове в началото на есента, добави министърът.

Когато парите свършат

Колинс и много други конгресмени, интервюирани от Politico, не успяха да кажат точно кога ще приключи военната помощ за Украйна или колко ще струва новият пакет.

Значителна допълнителна помощ от САЩ отива за непрекъснатото снабдяване на Украйна с всичко необходимо, от системи за противовъздушна отбрана Patriot до резервни части за "Хамър"-ите. Администрацията на Байдън редовно освобождава средства в размер на няколкостотин милиона долара.

Той обяви този месец, че пакетът от помощи от 1,2 милиарда долара ще включва дронове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана, софтуер и техническа помощ за изграждане на мрежа за противовъздушна отбрана. Всичко това ще бъде доставено на базата на договори с американски военни контрагенти. Тази помощ е предназначена за дългосрочен план. Четири милиарда долара от този пакет ще отидат за изпълнението на Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна. Така ще останат още по-малко пари.

Служител на Конгреса, следящ отблизо въпроса, каза, че въз основа на изразените изявления парите за оръжия и оборудване от съществуващите американски запаси ще свършат през юли. Това означава, че може да има прекъсвания в доставката на оборудване, ако Киев трябва да чака дълго време за нов транш парична помощ.

Пентагонът обмисля как да похарчи оставащите средства и обмисля различни варианти, „тъй като околната среда се променя и печалбите на бойното поле ще трябва да бъдат подкрепени в нови пролетни офанзиви“. Това заяви официалният представител на военното ведомство подполковник Гарън Гарн.

Според сенатора от Демократическата партия Бен Кардин по време на неотдавнашен брифинг представители на администрацията казаха, че имат достатъчно средства за Украйна за няколко месеца. Следователно процесът на отпускане на средства (или решението за спешна допълнителна помощ) ще започне следващия път, когато Конгресът разпредели средства.

„Ще бъдем добре за няколко месеца“, каза Кардин в интервю.

"Ако правите прогнози, тогава мисля, че ще бъде през септември, - каза председателят на комисията по външни работи на републиканеца Майкъл Маккол (Michael McCaul). - Контраофанзивата, която ще започне през следващите дни, ще има сериозно въздействие."

Обратно към бюджета

Времето за следващия пакет е важен въпрос, тъй като законодателите трябва да се справят с много други проблеми.

През следващите месеци Конгресът ще обсъди военния бюджет за фискалната 2024 година и това може да усложни финансирането на Украйна. Вярно е, че представителите от двете партии казват, че всички са за продължаване на помощта.

Републиканският сенатор Лиза Мурковски даде сигнал, че бюджетните кредити вероятно ще бъдат освободени, когато Конгресът следва следващото разпределение на средствата, освен ако ситуацията в Украйна не се промени значително. "Мисля, че ще го видите в бюджетните кредити", каза тя в интервю. обърнете специално внимание на това.

Някои членове на републиканците обаче са изключително скептични относно отпускането на допълнителни средства за Украйна. "Трудно е да се каже дали в бъдеще хората ще кажат същото, което казват сега. Мисля, че има много несигурности", каза тя.

Републиканският сенатор Линдзи Греъм, който беше изключително активен в подкрепата на Украйна в Конгреса, е съгласен, че с течение на времето законодателите ще трябва да отделят допълнителни средства. Според неговите прогнози това става най-добре по време на разпределението на годишния бюджет.

„Има хора, които не са съгласни, но огромното мнозинство от републиканците в Сената и може би в Камарата на представителите са уверени, че Украйна трябва да спечели и че резултатът от тази битка е важен не само за този регион, но и за САЩ, за интересите на нашата национална сигурност“, каза той. Още: Мнение: Как безразличието на Тръмп към Украйна ще повлияе на президентските избори?

Според Марк Кансиан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания, Белият дом ще предложи няколко малки пакета помощ на Украйна, за да поддържа тези средства до края на годината.

Първият пакет вероятно ще продължи до края на текущата финансова година, която приключва на 30 септември. След това ще има втори пакет за периода до приемането на закона за финансиране на отбраната. През последните години се взема към края на годината или в началото на новата година.

След като бюджетът бъде приет, може да бъде включен друг финансов пакет, тъй като "ще отнеме време за оценка на хода на военните операции и резултатите от контранастъплението", каза Кансиан. Дотогава Украйна ще планира военна стратегия за 2024 г.

Но няма гаранция за допълнителна помощ, особено предвид атмосферата, която цари във Вашингтон.

Сенатор Марко Рубио, заместник-председател на комисията по разузнаване, каза, че администрацията на Байдън ще направи грешка, като заложи допълнително финансиране за Украйна.

"Изглежда смятат, че в един момент ще бъдат налични допълнителни средства. Определено ще се върнат към този въпрос и ще поискат повече пари", каза Рубио. "Мисля, че това е грешка. Мисля, че всичко трябва да бъде включено в базата бюджет."

Автори: Пол Маклиъри, Антъни Адрагна, Джо Гулд

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари