Путин е джудист, не шахматист

8892
Путин е джудист, не шахматист
Снимка: Gettyimages

От момента на идването на Владимир Путин на власт минаха 20 години. На 9 август 1999 година болният президент Борис Елцин избра своя приемник, назначавайки малко известния бивш агент на КГБ за четвърти премиер на Русия за 17 месеца. Елцин заяви, че Путин гарантира провеждането на реформите в Русия, ако победи на президентските избори през 2000 година. След първите си години на власт Путин престана да провежда реформи и започна да става все по-авторитарен. Но той успя да възстанови ролята на Русия на световната арена, независимо от намаляващата икономическа мощ на страната му. Така започва статията на Анжела Стент за The Wall Street Journal, чийто текст представяме. 

Русия върна мястото си на масата на глобалния съвет на директорите и отново стана нарушител на западните интереси. Как Путин успя да направи това?

Политически маневри и военни операции: Какво се случва в Сирия?

В последните седмици се разиграва изключително сложна геополитическа игра в Сирия, в която са замесени най-значимите глобални и региона...

Американците са склонни да смятат руснаците за изкусни шахматисти. Но спортът на Путин не е шахмата, а джудото. Руският президент призна, че в детството си  е бил "хулиган", но от улицата са го спасили бойните изкуства. Той смята, че джудото го е научило на дисциплина определени възгледи за живота. В джудото, привидно слаб участник може да разчита на вътрешната сила и силата на волята, за да победи по-едрия съперник. Една от базовите техники е в това да се извади противника от равновесие и да се възползваш от временната му дезориентация за нанасянето на победния удар. Путин доказа своята ловкост в използването на възможностите, които предоставя объркването на Запада и нерешителността на неговите лидери. Той имаше план за възстановяване на Русия, като велика държава, когато прие властта от Елцин. САЩ нямаха съпоставима стратегия в епохата след края на Студената вода и Русия се възползва от преимуществото срещу своя много по-силен конкурент. 

Навиците на Путин може да се видят и в Близкия Изток, където Русия за първи път от три десетилетия се върна, като ключов играч, взаимодействайки с всички страни на многобройните конфликти в региона. Путин изостри напрежението в НАТО, като се сприятели с президента на Турция Реджеп Ердоган. 

Покупката на руската система за ПВО С-400, въпреки явната забрава от страна на НАТО повдигна мащабния въпрос ще остане ли Турция в Алианса.

Русия се възползва и от отчуждение между администрацията на Барак Обама и Саудитска Арабия, за да създаде стабилни отношения със саудитците, а така също и възможността, предоставена от ескалацията на търговската война на администрацията на Тръмп с Китай, за да разшири нарастващото руско-китайско партньорство. 

Руско издание: В САЩ се появиха проблемите, довели до разпада на СССР

Социолозите и политическите анализатори фиксират все повече тревожни тенденции, свързани с бъдещето на САЩ. Цяла серия признаци както в...

И накрая - Путин натисна по болните места в Европейския съюз в лицето на Виктор Орбан и евроскептичното правителство на Италия. Путин знае как да води силова игра, той дори кара папата да го чака по време на срещата им през миналия месец. 

Отбелязвайки две десетилетия в Кремъл Путин се прояви, като като шампион по джудо, който извлича полза от разногласията на Запад, готов за следващата благоприятна възможност, за да закрепи международното влияние на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари