X
 
 

Путин е джудист, не шахматист

5897 4
photo of Путин е джудист, не шахматист
Снимка: Gettyimages
От момента на идването на Владимир Путин на власт минаха 20 години. На 9 август 1999 година болният президент Борис Елцин избра своя приемник, назначавайки малко известния бивш агент на КГБ за четвърти премиер на Русия за 17 месеца. Елцин заяви, че Путин гарантира провеждането на реформите в Русия, ако победи на президентските избори през 2000 година. След първите си години на власт Путин престана да провежда реформи и започна да става все по-авторитарен. Но той успя да възстанови ролята на Русия на световната арена, независимо от намаляващата икономическа мощ на страната му. Така започва статията на Анжела Стент за The Wall Street Journal, чийто текст представяме. 

Русия върна мястото си на масата на глобалния съвет на директорите и отново стана нарушител на западните интереси. Как Путин успя да направи това?

Политически маневри и военни операции: Какво се случва в Сирия?

В последните седмици се разиграва изключително сложна геополитическа игра в Сирия, в която са замесени най-значимите глобални и региона...

Американците са склонни да смятат руснаците за изкусни шахматисти. Но спортът на Путин не е шахмата, а джудото. Руският президент призна, че в детството си  е бил "хулиган", но от улицата са го спасили бойните изкуства. Той смята, че джудото го е научило на дисциплина определени възгледи за живота. В джудото, привидно слаб участник може да разчита на вътрешната сила и силата на волята, за да победи по-едрия съперник. Една от базовите техники е в това да се извади противника от равновесие и да се възползваш от временната му дезориентация за нанасянето на победния удар. Путин доказа своята ловкост в използването на възможностите, които предоставя объркването на Запада и нерешителността на неговите лидери. Той имаше план за възстановяване на Русия, като велика държава, когато прие властта от Елцин. САЩ нямаха съпоставима стратегия в епохата след края на Студената вода и Русия се възползва от преимуществото срещу своя много по-силен конкурент. 

Навиците на Путин може да се видят и в Близкия Изток, където Русия за първи път от три десетилетия се върна, като ключов играч, взаимодействайки с всички страни на многобройните конфликти в региона. Путин изостри напрежението в НАТО, като се сприятели с президента на Турция Реджеп Ердоган. 

Покупката на руската система за ПВО С-400, въпреки явната забрава от страна на НАТО повдигна мащабния въпрос ще остане ли Турция в Алианса.

Русия се възползва и от отчуждение между администрацията на Барак Обама и Саудитска Арабия, за да създаде стабилни отношения със саудитците, а така също и възможността, предоставена от ескалацията на търговската война на администрацията на Тръмп с Китай, за да разшири нарастващото руско-китайско партньорство. 

Руско издание: В САЩ се появиха проблемите, довели до разпада на СССР

Социолозите и политическите анализатори фиксират все повече тревожни тенденции, свързани с бъдещето на САЩ. Цяла серия признаци както в...

И накрая - Путин натисна по болните места в Европейския съюз в лицето на Виктор Орбан и евроскептичното правителство на Италия. Путин знае как да води силова игра, той дори кара папата да го чака по време на срещата им през миналия месец. 

Отбелязвайки две десетилетия в Кремъл Путин се прояви, като като шампион по джудо, който извлича полза от разногласията на Запад, готов за следващата благоприятна възможност, за да закрепи международното влияние на Русия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  "САЩ нямаха съпоставима стратегия в епохата след края на Студената вода и Русия се възползва от преимуществото срещу своя много по-силен конкурент." Пийте и вие студена вода, за да не стават грешки.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  "САЩ нямаха съпоставима стратегия в епохата след края на Студената вода и Русия се възползва от преимуществото срещу своя много по-силен конкурент." Пийте повече студена водичка и вие, за да не стават такива грешки.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 дена Профил на трол?
  италианците реват щот загубиха 1500 завода поръчани от Русия, исега 100 завода за боклук ги прави Япония и Корея!! унгарците реват за газ,щото не се знай тая зима!!
 • Путин е джудист,а не шахматист 1 Путин е джудист,а не шахматист преди 6 дена Профил на трол?
  Това ми прозвуча като: Путин е МЪЖ,а не спаружен неолиберал!!!
missing image
Седмичен хороскоп за 19-25 август

Овен Това е седмица, в която да не се претоварвате. Възможно е да се наложи да поемете чужди задължения за известно време, но се договорете за срок,...