Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре

13911
Уроците на специалните части в Украйна: Войната отвътре
Снимка: 37 окрема бригада морськоi пiхоти/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

От началото на войната инструкторите от специалните части на американската армия са обучили хиляди украински военни. Процесът е от взаимна изгода. Бойният опит на украинските войници също помага на американската армия да преосмисли подхода си към специалните операции в днешно време.

Една вечер, докато полковникът от американската армия Лукас Ван Антверп общуваше с войници от украинските специални части, пристигна лоша новина за смъртта на техни приятели-военни в катастрофа с хеликоптер в Украйна.

Това не беше първото такова съобщение за деня. По-рано украинците вече бяха известени за унищожаването на автомобил на специалните сили на Украйна, който попаднал в танкова засада. Територията, където това е станало, е контролирана от руски войски, което направи невъзможно дори прибирането на телата на загиналите.

Още: Западни специални части в Украйна: Публична тайна

"Те скърбяха за загубата известно време. След това казаха: "Добре, да отидем да ядем", разказва Ван Антверп. Той е удивен от самообладанието на украинците. За него подобна загуба би оставила отпечатък в следващите няколко месеца, които би прекарал в спомени и разговори с близките на загиналите войници.

"Това се случва всеки ден. Това е разликата между вашите войни и нашите, ние губим хиляди хора", обясняват украинците.

Откакто Русия започна пълномащабна война преди повече от две години, Ван Антверп и други инструктори от армейските специални сили на САЩ са обучили хиляди украински командоси в Полша. Американските военни също имаха какво да научат и то не само изключителната упоритост на украинците. Те също така си взеха поуки от европейските бойни полета, които сега формират подхода на армията на САЩ към модернизацията на специалните операции.

През юли 2021 г. Ван Антверп поема командването на 10-та група на специалните части на армията на САЩ, която помага на Киев да преквалифицира украинските специални сили по западен образец още от 2014 година и Майдана: "Превратът на Майдана": Между пряка демокрация, "киевска клика" и "мръсна война"

Работата на Ван Антверп в Украйна започва трудно, заради унищожаването на ценно американско комуникационно оборудване след изтеглянето на американските войски от Киев през януари 2022 г. Това е пример за геополитическо дежавю. Частта на Ван Антверп беше и последната, която напусна Афганистан.

След преместването в Полша американските инструктори създават тренировъчни лагери за войници от украинските специални части. В първите месеци на войната с Русия потокът от оперативни работници, влизащи в преквалификация, е малък, но след това се превърна река. В началото на войната в Украйна имаше около 2000 американски оперативни служители от специалните части, но бяха необходими поне два пъти повече.

Според Ван Антверп 10-та група в момента обучава стотици украинци всеки месец. Някои преминават високо специализирано обучение: учат се да управляват дронове, да ги свалят или да използват друго оборудване. Други се готвят да атакуват цели, избрани от украинските специални части. "Двайсет украинци и аз излязохме с лодки в 2 часа през нощта по реки в различни страни. Само три седмици по-късно те вече изпълняваха истински бойни мисии", посочва американският военен.

Сред украинците, които преминават преквалификация, има опитни ветерани от специалните сили, но повечето са новобранци. "Най-често имахме работа с хора, които бяха само основно обучени и по същество идваха от улицата", отбелязва Ван Антверп.

Още: "Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Според полковника резултатът от обучението зависи от уменията на командирите. По-дисциплинираните единици се представят по-добре. Войниците от едно от подразделенията всяка сутрин правят собствена физическа подготовка и се справят добре. Друг отряд, събран в последния момент, не стигна толкова далеч. "Всичко зависи от лидера", подчертава Ван Антверп. По думите му в много случаи обучението е било двупосочно: украински и американски войници са се учили едни от други. Украинците често посочваха на оперативните служители на Ван Антверп каква тактика на американската армия няма да работи на украинското бойно поле.

"Ние работим по схемата 50/50: вие ни учите, ние ви учим", добавя полковникът.

Според Ван Антверп в някои случаи най-ценната помощ на американците за техните украински колеги е била осигуряването на безопасна територия за отработване на определени видове бойни дейности, като например щурмуване на окопи. "Много пъти просто ги гледахме как учат своите момчета", отбелязва Ван Антверп.

Той също така добавя, че тъй като няма американски войски в Украйна, инструкторите в Полша често трябва да се опитват по телефона да определят нуждите, числеността и оборудването на украинските части, изпратени до тях за обучение. Някои имат твърде малък състав, други - напротив, имат повече от необходимото. Една бойна единица пристига с повече минохвъргачки от очакваното и инструкторите трябваше да се борят, за да получат достатъчно боеприпаси за обучение.

Както отбеляза полковникът от САЩ, обажданията никога не спират. Дори вече обучените единици могат да се обадят на оперативни служители от 10-та група за съвет, например, ако са изправени пред особено трудна задача.

Още: Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

Военните поуки за САЩ от Украйна

Ван Антверп вече е в Щатите и сега управлява Центъра за модернизация на силите към Командването на специалните операции на САЩ. Създаден през 2019 г., центърът разработва концепцията Command. Освен това неговите отговорности включват анализ и изследване на "войната на бъдещето", наука и технологии, концепции и експерименти, както и определяне на изисквания и използване на способности.

Основните приоритети на Ван Антверп са ключовите компоненти на войната в Украйна: дронове и оборудване за борба с тях. Той също така спомена сравнително дребни, но все по-актуални аспекти на войната, например като използването на трикове - подвеждане на врага и заблуда каква е реалността.

Ван Антверп настоява, че войната в Украйна не трябва да се разглежда като идеален модел за бъдещи войни. Той отбеляза, че Русия не е успяла да блокира потока от западни оръжейни доставки за Украйна. Не е факт, че всичко ще се развие също толкова успешно за Съединените щати във война, например, с Китай за Тайван.

Още: Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

"Иновациите трябва да бъдат внедрени незабавно" - един от основните уроци, които Ван Антверп научи от войната в Украйна. Според него всички нови оръжия в Украйна трябва да имат решаващо влияние върху баланса на силите още от първия ден на използването им, тъй като още на следващия ден Русия започва да разработва противодействия.

Представители на министерството на отбраната на САЩ многократно са заявявали, че Русия е в състояние да разработи мерки за противодействие на американските оръжия, включително високоточно управляеми боеприпаси. "Идеята, че новите оръжия могат да ни осигурят предимство на бойното поле поне шест месеца занапред е фундаментално погрешна", уверен е Ван Антверп.

Той отбеляза, че е научил още два урока от устойчивостта на Украйна пред лицето на сериозни загуби. Първо, американската общественост трябва да осъзнае, че в бъдеща война американската страна може да загуби десетки хиляди хора. Второ, военните лидери трябва да се научат да реагират правилно на тежки емоционални удари.

"Как продължавате да се движите напред като лидер, дори когато всеки ден се сблъсквате с огромни загуби? Това е един от тези уроци", твърди Ван Антверп.

Още: "Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Автор: Сам Сков, за Defense One

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари