X
 
 

4-метрова българска скулптура "оживя" на площад в Западна Франция

1506 0
4-метрова българска скулптура "оживя" на площад в Западна Франция
Снимка: Живко Седларски - личен архив
Българският скулптор Живко Седларски откри във Франция поредната си монументална творба. За празника на Сонс дьо Бретан (на 26 май) - градът, в който живее, на площада пред кметството бе поставена високата над четири метра скулптура „Бретонката” - тематично свързана с този регион на Западна Франция. Творбата показва бретонска девойка унесена в ритъма на характерния бретонски танц.

Изработена е от арматурно желязо и е в червен цвят. Създадена е преди две години през 2017 -та и досега е показвана на изложба в едно френско шато, където всъщност от управата на Сонс дьо Бретан я харесват. Това е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо.

Игра с прозрачността


„Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова - да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им. Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам структурата и когато една скулптура е завършена - тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят”, споделя Живко Седларски.

Първата си скулптура от арматурно желязо – „Птицата” българинът създава през 2008 г. „Птицата“ е висока 183 см и е в два цвята – червено и черно. Следва я „Червена тишина“, женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай.

Авторът създава и „Златна тишина“ – отново от арматурно желязо, но в златист цвят. Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция.

От арматурно желязо е и проектът „Jump” - една от забележителните творби на Живко Седларски. Замислена е като скулптура, която да се рее във висините на небето. В представите на автора й тя е 4- метрова женска фигура, стъпила на покрива на сграда.

Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси в мига преди да скочи в неизвестното.

Изработените от арматурно желязо скулптури превръщат в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.

Давид на Микеланджело е застрашен заради земетръсната дейност в Италия

Експерти оценяват сеизмичната устойчивост на Galleria dell'Accademia във Флоренция и на останалата част от културните съкровища на град...

"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

Предстоящи изяви

На 9 юни в частен парк близо до френския град Рен ще бъде открита още една скулптура на българския автор - „Чаровницата”. Тя също е изработена от арматурно желязо и е висока 3,80 метра.

На 13 юни Живко Седларски ще открие своя самостоятелна изложба в галерия „Аспект” в Пловдив. Ще бъдат представени десет непоказвани досега творби в емблематичната за автора тема „Рокля” - скулптури на женски фигури в рокли, изработени от месинг и неръждаема стомана. Пред галерията, която се намира до сградата на община Пловдив ще бъде експонирана мащабната скулптура „Дева”. Тя е висока 2,30 метра. Изработена е отново от арматурно желязо. За Живко Седларски това ще е трето представяне в град - европейска столица на културата. Предишните две са в Марибор, Словения и Марсилия, Франция.

Повече за автора

Във Варна показаха скулптура от отпадъци, изхвърлени в морето

Скулптура „Чудовището от морето”, направена от разнородни отпадъци, изхвърлени от морето на брега, бе представена днес във ...

Живко Седларски е роден през 1958 г. в гр. Елхово. Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...