4-метрова българска скулптура "оживя" на площад в Западна Франция

4128
4-метрова българска скулптура "оживя" на площад в Западна Франция
Снимка: Живко Седларски - личен архив

Българският скулптор Живко Седларски откри във Франция поредната си монументална творба. За празника на Сонс дьо Бретан (на 26 май) - градът, в който живее, на площада пред кметството бе поставена високата над четири метра скулптура „Бретонката” - тематично свързана с този регион на Западна Франция. Творбата показва бретонска девойка унесена в ритъма на характерния бретонски танц.

Изработена е от арматурно желязо и е в червен цвят. Създадена е преди две години през 2017 -та и досега е показвана на изложба в едно френско шато, където всъщност от управата на Сонс дьо Бретан я харесват. Това е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо.

Игра с прозрачността


„Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова - да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им. Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам структурата и когато една скулптура е завършена - тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят”, споделя Живко Седларски.

Първата си скулптура от арматурно желязо – „Птицата” българинът създава през 2008 г. „Птицата“ е висока 183 см и е в два цвята – червено и черно. Следва я „Червена тишина“, женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай.

Авторът създава и „Златна тишина“ – отново от арматурно желязо, но в златист цвят. Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy във Франция.

От арматурно желязо е и проектът „Jump” - една от забележителните творби на Живко Седларски. Замислена е като скулптура, която да се рее във висините на небето. В представите на автора й тя е 4- метрова женска фигура, стъпила на покрива на сграда.

Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси в мига преди да скочи в неизвестното.

Изработените от арматурно желязо скулптури превръщат в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.

Давид на Микеланджело е застрашен заради земетръсната дейност в Италия

Експерти оценяват сеизмичната устойчивост на Galleria dell'Accademia във Флоренция и на останалата част от културните съкровища на град...

"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

Предстоящи изяви

На 9 юни в частен парк близо до френския град Рен ще бъде открита още една скулптура на българския автор - „Чаровницата”. Тя също е изработена от арматурно желязо и е висока 3,80 метра.

На 13 юни Живко Седларски ще открие своя самостоятелна изложба в галерия „Аспект” в Пловдив. Ще бъдат представени десет непоказвани досега творби в емблематичната за автора тема „Рокля” - скулптури на женски фигури в рокли, изработени от месинг и неръждаема стомана. Пред галерията, която се намира до сградата на община Пловдив ще бъде експонирана мащабната скулптура „Дева”. Тя е висока 2,30 метра. Изработена е отново от арматурно желязо. За Живко Седларски това ще е трето представяне в град - европейска столица на културата. Предишните две са в Марибор, Словения и Марсилия, Франция.

Повече за автора

Във Варна показаха скулптура от отпадъци, изхвърлени в морето

Скулптура „Чудовището от морето”, направена от разнородни отпадъци, изхвърлени от морето на брега, бе представена днес във ...

Живко Седларски е роден през 1958 г. в гр. Елхово. Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г. Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт