"Еднакво различни" - изложба на Мирела Димитрова, Десислава Заваринова и Аделина Васева

1544
"Еднакво различни" - изложба на Мирела Димитрова, Десислава Заваринова и Аделина Васева
Снимка: Национален музей „Борис Христов“

Изложбата “Еднакво различни” представя три различни художнички, които, въпреки че имат различни основни занимания извън изкуството, са намерили общо убежище в акта на създаване. Мирела Димитрова, Десислава Заваринова и Аделина Васева започват творческият си път още от малки. И трите тръгват по стъпките на родителите си. И трите завършват Националната художествена академия. Професионалното им развитие е в сферата на изкуството. Там обаче не остава място за свобода. Тласък към отприщване на творческата им енергия се оказва пандемията. Затворени в домовете си, в стремежа да намерят спокойствие, те трансформират стреса в изкуство. Всяка от тях се развива креативно по различен начин, но създаването на уникална връзка в стремежа към творческо освобождаване ги обединява. Художничките представят различни гледни точки към темата за изкуството като убежище.

Мирела Димитрова

Мирела Димитрова завършва скулптура в Националната художествена академия, след което започва да работи в сферата на интериорния дизайн. Занимава се с реставрация, проектиране и изпълнение на по-модерни композиции на гипсови орнаменти за стени и тавани, както и изработване на абстрактни скулптури, релефи и пана. През годините Мирела се лута между различни стилове и техники, но покрай уединението успява да създаде личен почерк. Творбите на Мирела са изпълнени в техниката на графичната монотипия. Нейните черно-бели абстрактни композиции крият в себе си портрети, пейзажи и човешки фигури - проявени чрез динамичното движение на валяка.

Още: Cryptid Art Space представя CROPS - Изложба на Антония Аврамова (СНИМКИ)

Десислава Заваринова

Десислава Заваринова е реставратор. Тя се потапя в стила и маниерите на различни автори, стараейки се да имитира и наподобява почерка на реставрираната творбата. В почивките от работа тя продължава да рисува - малки детайли повтарящи се до безкрай. Постепенно започва да вкарва цвят, идеи и смисъл в тези детайли. Покрай изолацията се отдава на рисуването. И така, преминава леко и неусетно през стресовия период. Стилът на Десислава е наивен, цветен и фантастичен. Това й дава възможността да излиза извън рамките, които й поставя реставрацията в процесите на имитация. Основният елемент в пейзажите на Десислава са къщи и дървета, изпълнени в цветове.

Аделина Васева

Аделина Васева по професия е графичен дизайнер. След повече от 10 години рекламна графика тя усеща, че нещо не й достига и няма да го намери там, макар да обича работата си. Едно пътуване до Ница - точно преди първото голямо затваряне и назрялата готовност за нови предизвикателства - дава тласък на творческите й търсения. Далеч от компютъра и строгите изисквания на дизайнерската работа. Тя се потапя в изкуството си, търсейки или пресъздавайки изгубеното “Аз”. Творбите й са цветни композиции изпълнени с акварел, гваш или туш, изобразяващи архитектурата на Пловдив и европейски градове. Живописните пейзажи са допълнени с апликации от цветни хартии, които добавят релеф и още едни пласт на разказа на четката й.

Още: Галерия "Арт Маркони" представя "СЛЕДИ/2" - изложба живопис на Димитър Манолов и Мая Манолова (СНИМКИ)

Въпреки че тези три художнички водят различен живот, общият им стремеж към спокойствие чрез изкуството ги обединява в тази изложба. Те са еднакво различни. Изкуството на всяка една има свой собствен индивидуален почерк, те разказват различни истории, които се преплитат намирайки пресечните точки. Стремежът им е еднакъв – умиротворение. И трите го постигат чрез процеса на създаване.

Куратор Нана Мелконянц

Откриване: 14 ноември 2023 година, 18.30 часа, Национален музей „Борис Христов“

Изложбата продължава до 1 декември 2023 година

Още: Български аутсайдери в изкуството с нова изложба тази есен в Париж (ВИДЕО И СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт