Италиански артист продаде невидима скулптура за 15 000 евро (ВИДЕО)

14827
Италиански артист продаде невидима скулптура за 15 000 евро (ВИДЕО)
Снимка: Salvatore Garau / Instagram

Във време на пандемия, когато светът на изкуството, както и всички останали, преживяват трудни времена, един артист от Италия постигна забележителен успех, труден за вярване.

67-годишният Салваторе Гарау направи невъзможното като продаде „невидима скулптура“ за сумата от 15 000 евро (или 10 570 британски лири). Това стана ясно след публикация в най-големия английски вестник в Испания - Euro Weekly News.

Първоначално цената за наддаването в търга е била между 6 000 и 9 000 евро (4 200 и 6 350 паунда), но артистът не спирал да получава нови оферти, съответно цифрата се увеличила и в крайна сметка той продал скулптурата на 2 пъти по-високата от първоначално обявената сума.

Творбата е продадена в аукционната къща "Art-Rite", насочена специално към творби от съвременното изкуство, съобщава "Italy 24 News".

Австрийски турист съсипа скулптура от 19 век заради селфи

Австрийски турист счупи пръстите на краката на гипсова отливка на известната скулптура на Полин Бонапарт на италианския скулптор Антони...

Скулптурата на Гарау, кръстена „Io sono“ („Аз съм“), е нематериална, което означава, че не съществува физически или ако съществува, то е само в съзнанието на своя създател. Много скептици на изкуството критикуват любопитното творение на художника, но отговорът на Гарау е, че той не е продал „нищо“, а е продал „празно пространство“.

Обяснението на Салвадоре е следното: „Празното пространство не е нищо повече от пространство, пълно с енергия и дори ако го изпразним и не остане нищо, според принципа на Хайзенберг за „съотношение на неопределеност“ в квантовата физика, това нищо пак има тежест. Следователно то има енергия, която се кондензира и трансформира в частици, тоест в нас”.

Италианският творец допълва: „Когато реша да „изложа“ нематериална скулптура в дадено пространство, това пространство ще концентрира определено количество и плътност на мислите в точно определена точка, създавайки скулптура, която само от заглавието ще образува най-разнообразни форми. В края на краищата, ние даваме форма и на Бог, когото никога не сме виждали", съобщава сайтът as.com.

"Скулптурата е напълно невидима, така че не може да бъде възпроизведена в мрежата или копирана. Отделно си струва да се отбележи, че нематериалните произведения на Гарау не влияят негативно върху околната среда", се казва още в описанието на произведението.

Говорещият с камъни: Защо скулптор от Пловдив дарява творбите си на училища, църкви и манастири (ВИДЕО)

Ангел Каравланов завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив, а след това и Националната художес...

Художникът посочва, че неговата творба няма как да не бъде показана никъде, тя трябва да бъде поставена в частна резиденция, в пространство с размери около 150 × 150 см., което е без пречки и тежести. Осветлението и климатикът не са задължителни, а по избор, тъй като така или иначе няма да се вижда конкретен обект. Всичко това ще бъде подробно описано в подписан и подпечатан гаранционен сертификат от художника до купувача.

Миналият петък (28 май) Гарау имаше още една от своите невидими скулптури със заглавие „Aphrodite Piange“ („Афродита плаче“), изложена в Ню Йорк. Творбата представлява друга нематериална скулптура, която се предполага, че се намира в кръг, нарисуван на земята, който е единственото видимо нещо. Видео по-долу.

Артистът твърди, че с тези произведения на изкуството е започнал „нова, малка, автентична революция“. Първата му невидима скулптура, наречена „Буда в съзерцание“, е поставена на 25 метра от входа на Галерия Д'Италия, на пиаца Дела Скала в Милано, в изложбената площадка „Интеза Сан Паоло“, където, наред с други неща, има и голямо платно на Гарау.

Преди известно време името на друг художник - Рийдър Рипс нашумя, след като се оказа, че той получава по около 30 000 лева на ден за популярното меме "Deal with it". Купувачът получи не само копие на въпросното меме, но и "всички права върху него, включително оригиналния шаблон във Photoshop", съобщи Lenta.ru.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com