Изложба-живопис на художника Кирил Божков представя ДКИ-КЦ Двореца в Балчик

15130
Изложба-живопис на художника Кирил Божков представя ДКИ-КЦ Двореца в Балчик

Изложба-живопис на художника Кирил Божков представя Държавен културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) „Двореца” в Балчик, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна.

Публиката ще има възможност да разгледа творби, правени през различни периоди на художника, рисувани през последните 4-5 години, посочи Кирил Божков. „Аз съм си привърженик на живописта, на класическите технологии, на традиционния подход към този вид изкуство. И смятам, че тук съм наблегнал на точно тоя момент, защото мястото и сезонът не са подходящи за някакви тотални арт изяви, някакви авангардни, провокационни жестове, каквито харесвам, но смятам, че не е тук мястото. Форматът е горе-долу среден, също съобразен с мястото и времето. Така че това, което представям тук е една част от творчество, което е много по-широко като граници и по-богато като сюжети, като формати и въобще като намерения”, посочи Кирил Божков. Той сподели още, че счита стесненият формат като място на представяне и тема за безкрайността все пак са защитени. Идеята за тази тема е дошла от четирите сезона, свързани с кръговрата на времето, а кръгът е символ на безкрайността. Това е причина изложбата да бъде разнообразна като сюжети.

Рашидов: Изложбата "Епопея на Тракийските царе" премина при огромен интерес

Безспорно изложбата „Епопея на Тракийските царе – археологически открития в България” в Музея „Лувър” е н...

„Аз разчитам и залагам на фигуративността, не залагам на абстрактното, просто не съм абстрактен художник. Обичам фигурата, малко или много обичам реалната визия, това, което окото вижда и се надявам, че пък от друга страна успявам да доловя нещо, което е отвъд това, нещо, което и сетивата на духа улавят”, разказа Кирил Божков. По думите му, обединяващото всички творби в изложбата е жизнерадостта.

„Аз обичам живота, държа на него, обичам естествеността, непринудеността. Школуван съм неимоверно дълго време и години, така не съм се ограничавал в някаква посока конкретно. От една страна природата е заложила това в мен, от друга страна съм го доразвил. Винаги залагам, обичам и стоя зад това нещата да бъдат свежи, жизнени, да бъдат въздействащи и искрени най-вече”, сподели още художникът. Самостоятелната изложба на Кирил Божков, озаглавена „Безкрайност може да бъде разгледана до 14-ти август тази година. Кирил Божков е роден на 15 май.1964 в с. Нови хан, Софийска област. През 1983г. завършва Национална художествена гимназия „Илия Петров” ,София. 1991 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Стенопис”, магистърска степен.

През 2012 г. защитава докторат на тема „Нови параметри на представата за виртуозност във фигуралната живопис през 20 век” и придобива научна и образователна степен доктор. Авторът е носител на огромен брой национални и международни награди и отличия. Илюстрира множество литературни и други художествени издания. Негови творби са притежание на частни колекции и галерийни фондове в страната и чужбина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт